Şişecam işçiye saldırıyor, sendika yönetimi izliyor

Şişecam işçiye yeni saldırı paketi geliştirirken, Kristal İş yönetiminin duruma sessiz kalması işçiler arasında tepkiye neden oluyor.

Şişecam işçiye saldırıyor, sendika yönetimi izliyor

Mersin’de Şişecam işçilerinin günlerdir süren direnişi, işçilerin açlık grevi yapmaya başlamasıyla yeni bir aşamaya geçerken, sendika yönetiminin tavrı işçilerde tepki yaratıyor. Bir süre önce Mersin’de bulunan işletmelerde çalışan işçiler daralma gerekçesiyle işten çıkartılırken, işçilerin direnişi sonrası firma belli oranda geri adım atmıştı. Bir grup işçi işe geri dönerken, geriye kalanlar ise “kaderiyle baş başa” bırakılmıştı.

İşten atılan işçiler direnişlerine devam ederken, son bir haftadır ise açlık grevi yapmaya başladılar. Açlık grevine başlayan işçilerin bir kısmı Kristal İş sendikasının İstanbul’da bulunan genel merkez binasına gelerek yönetimle görüşmek istediler. Çarşamba günü İstanbul’a gelen işçiler sendika yönetimiyle görüşme yaparken, sendika yönetimi işçilerin burada kalamayacaklarını bildirdi.

İşçiler duruma tepki gösterirken, bir işçi ise baygınlık geçirdi. Yapılan görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan direnişçi işçiler, açlık grevlerine sendikanın genel merkezinde devam edeceklerini söylediler. Mersin’de bulunan ve direnişe devam eden işçilerin geriye kalanı da bugün İstanbul’a gelecekler.

boyun egme sisecam

Mersin’deki direniş çadırından bir kare

Gebze’de de aynı uygulama devrede

Manifesto’nun elde ettiği bilgiye göre Şişecam yönetimi yalnızca Mersin’de işten çıkartmalara başvurmuyor. Geçtiğimiz yıl Gebze’deki işletmeyi kapatacağını duyuran firma, burada kalan işçiler arasında da “eleme” yapacak.  Manifesto’ya konuşan işçiler duruma tepki gösterdiklerini söylerken,  böyle bir durum olması durumunda sendika yönetimine “direniş” başlatacaklarını ilettiklerini ifade ettiler.

Sendika yönetimi Şişecam’ın “eleme” yöntemine başvurmasını izlerken, özellikle geçtiğimiz yıl yapılan grevden bu yana firmanın işçiler üzerindeki baskısının artışına ses çıkartmıyor. Bu duruma sendika yönetiminin Şişecam ile girmiş olduğu “ilişkiler” neden olurken, işçiler arasında gelişen muhalefetin de “unsurlarından” kurtulmak istiyor.

Diğer fabrikalarda huzursuzluk artıyor

Genel olarak sendikanın bu tutumu işçiler arasında rahatsızlığa sebep olurken, sendikanın Trakya şube seçimlerinde başvurduğu usulsüzlüklerin mahkemece onanması tepkileri çoğaltıyor.  Sendikanın Trakya şubesinde Mart ayında gerçekleşen seçimlerinde usulsüzlükler yaşanırken, şube seçimlerinin tekrar edilmesi bekleniyor.

Bütün bu olup bitenler işçilerin sendikaya dönük inancını kırarken, Şişecam yönetimi de yüksek ücret ve sendikal haklardan kurtulmak için adımlar atıyor. İşçiler arasında firmanın “yeterli kâr oranlarına” ulaşamadığı propagandasını yapan firma, kamuoyuna duyurduğu açıklamalarda şirketin başarılarından söz ediyor. Firmanın bu tutumu da tepki toplarken, işçilerin ilerleyen günlerde atacağı adımlar hem sendika, hem de firma için belirleyici olacak.