Silvan'da neler oluyor?

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki üç mahallede devam eden sokağa çıkma yasağı 9. gününü doldururken çatışmaların yoğun olduğu mahallelerde, internet ve telefonlar kesik olması nedeniyle neredeyse hiç haber alınamıyor.

Silvan'da neler oluyor?

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki üç mahallede devam eden sokağa çıkma yasağı 9. gününü doldururken çatışmaların yoğun olduğu mahallelerde, internet ve telefonlar kesik olması nedeniyle neredeyse hiç haber alınamıyor. İlçeden tank ve helikopterlerin de katıldığı operasyon haberleri geliyor.

Geçtiğimiz salı günü sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan’ın Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde açılan hendekleri kapatmak için güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlar devam ediyor.

Tanklar ve helikopterlerle operasyon

silvan tankSilvan’da sabahın erken saatlerinde 3 mahalleye yönelik tankların da katıldığı büyük bir operasyon başlatıldı. Askerlerin tanklar ile katıldığı ve havadan helikopter desteğinde gerçekleştirilen operasyonda, zaman zaman çatışma ve patlama seslerinin geldiği belirtildi. Çatışmaların olduğu bölgelere ambulanslar sevk edilirken, ilçede özellikle operasyonun yapıldığı 3 mahallenin çevresindeki yüksek yerlere tankların konuşlandırıldığı gözlendi.

İlçede, tank ve helikopterlerin de katılımıyla geniş kapsamlı operasyon sürerken, kaymakamlık tarafından cami hoparlörlerinden yaptırılan anonslarda Tekel, Konak ve Mescit Mahallelerinde ikamet eden yurttaşların evlerini boşaltarak, ilçenin diğer bölgelerine geçmesi istendi.

Öte yandan çatışmalar sırasında isimleri açıklanmayan 3 yurttaş ile birlikte 5 yaşındaki Abdullah Güney vurularak ağır yaralanırken tankın altında kalan 1 uzman çavuş ile çatışmalarda yaralanan 1 teğmenin hayatını kaybettiği ve 1 askerin de yaralandığı bildirildi.

HDP heyeti mahallelere giremedi

Silvan’a giden aralarında HDP milletvekilleri Çağlar Demirel ve Feleknas Uca’nın da bulunduğu heyet sokağa çıkma yasağı bulunan Mescit Mahallesi’ne girmek istedi. Mahalle girişinde önlem alan polis ekipleri, milletvekilleri ve yanındakilerin mahalleye girişine izin vermedi. Bir polis milletvekillerine; “Bakın siz Meclis’te bu ülkenin kanunlarına saygılı olacağınıza dair yemin ettiniz. Yemininize sadık kalın “lütfen” diyerek çıkıştı. Bu tartışmadan sonra milletvekilleri ve yanındakiler, bölgeden ayrıldı.

Silvan’da bulunan HDP Diyarbakır Miletvekili Feleknas Uca, yasağın uygulandığı bölgelere dün HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Nursel Aydoğan ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile eski Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin canlı kalkan olarak girdiğini söyledi. Uca, bölgedeki insanların hayatlarından endişe ettiklerini söyledi. HDP’li Uca, “Başlatılan operasyon ile oradaki halk ve arkadaşlarımız ile irtibatımız kesildi, katliam tehlikesi ile karşı karşıyalar. Operasyonun durdurulması gerekir” diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ise, mahallelerdeki çatışmaların sürdüğünü belirterek “Güvenlik güçleri ‘Biz bu üç mahalleyi haritadan sileceğiz’ diyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan dolayısıyla da hükümete doğrudan bağlı olan en yetkililerden biri söyledi bunu. ‘O hendekler kapanana kadar, içeridekiler oradan temizlenene kadar devam edeceğiz’ deniliyor. O mahalleleri muhtemelen hava saldırısı ile haritadan silecekler, dümdüz edecekler” dedi.

HDP: Çok sayıdaki ölü ve yaralı hakkında bilgi alınamıyor

silvan2Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 9 gündür sokağa çıkma yasağının olduğu Diyarbakır Silvan ilçesinde yürütülen operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’nin batısındaki sessizlik son derece kaygı vericidir. Geçici bir hükümetin yönlendirmesiyle yaşananlara karşı susuluyor. Silvan’dan ve bölgenin diğer ilçelerinden, köylerinden, sokaklarından yükselen sesler duyulmuyor. Barışın sesinin, halkların eşitliği ve kardeşliği haykırışının yükseltilmesi her geçen gün zorlaşıyor, ama buna karşılık bu her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Bir kez daha Türkiye halklarına ve demokrasi güçlerine, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Bu acıları daha büyük felaketlere sürüklenmeden durdurmalıyız. Bu felaket sarmalından çıkışın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız. Kaybedilecek zamanımız kalmamıştır. Bu yaşananlar bir oyun değildir ve gelişmeler geri dönülemez bir noktaya gelmektedir. Toplum olarak duygularımızı kaybetme hali asla kabul edilemez.” denildi.

Diyarbakır Valiliği’nden açıklama

Diyarbakır Valiliği ise bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Son dönemde bölgede meydana gelen gelişmeler kapsamında, Silvan ilçe merkezinde faaliyet yürüten, yol kesme ve barikat kurmak suretiyle, vatandaşların günlük yaşam ve sosyal hayatını etkileyen eylem ve olayları gerçekleştiren terör örgütü PKK mensuplarını yakalamak, sokak aralarına açılmış hendek ve barikatları kaldırmak ve tuzaklanan mayın, el yapımı patlayıcıları bularak etkisiz hale getirmek maksadıyla Silvan İlçe merkezinde 3 mahallede operasyon icra edildi.” denildi. Silvan Kaymakamlığı ise basında çıkan haberleri yalanlayan bir açıklama yaptı.