Silvan'da 11. gün

Silvan'da sokağa çıkma yasağının 11. gününde operasyonlar devam ederken Lice ve Erciş'te 3 asker hayatını kaybetti, 3 asker de yaralandı.

Silvan'da 11. gün

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı 11’inci gününe girerken tank ve helikopterlerin desteğiyle yürütülen operasyonlar sürüyor. Tekel, Konak ve Mescit mahallelerindeki çatışmalar yüzünden yaklaşık 20 bin kişi şehri terk etmek zorunda kaldı.

Silvan’da tanklarla süren operasyonlar, ilçeyi harabeye çevirdi. Üç mahallede yoğunlaşan çatışmalarda birçok ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi. Kurşun, top mermisi veya roket isabet etmeyen bina neredeyse kalmadı. İletişim altyapısı kapatıldı, elektrik ve su yok. Şehirden yaklaşık 20 bin kişi göçmek zorunda kaldı.

En az 8 bin öğrenci eğitimden uzak kalıyor

Silvan’da, öğrenciler de sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan olumsuz etkilendi. Çatışmalar nedeniyle ailelerin büyük bölümünün çocuklarını okula göndermeyince sınıflar boş kaldı. Eğitim-Sen Silvan Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, yasaklı 3 mahalledeki yaklaşık 8 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını belirterek, “Öğrenciler çatışma ortamından dolayı okula gelmiyor. Bazı okulların sınıfları tamamen boş. Bazısında ise sınıflar yarı yarıya dolu” dedi.

Yasak nedeniyle 3 mahalledeki Silvan İmam Hatip Lisesi, Silvan Anaokulu, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Kız Meslek Lisesi, Hassuni Ana Okulu, Milli Egemenlik İlkokulu, Ziya Gökalp Kız İmam Hatip Lisesi, Fevzi Çakmak İlkokulunda 11 gündür eğitim verilemezken, 3 mahalleden öğrencilerin başka okullara taşınması da soruna çözüm olamıyor.

Sokağa çıkma yasağının bulunduğu 3 mahalledeki okullardan bazısının çatışmalar sırasında tahrip olduğu belirtilirken, ilçenin yasaklı olmayan semtlerindeki okullara giden öğrenci sayısı da çatışmalar nedeniyle sürekli azalıyor. Yasağın bulunmadığı semtlerdeki okulların sınıfları, ailelerin can güvenliği nedeniyle çocuklarını göndermemesi nedeniyle yarı yarıya ancak doluyor.

3 ayda 6 kez sokağa çıkma yasağı

İlçedeki çatışmalar yaklaşık 4 ay önce başladı. Bazı sokaklara hendekler kazılması üzerine ilk sokağa çıkma yasağı 18 Ağustos’ta ilan edildi. Bunu 24 Ağustos, 13 Eylül, 2 Ekim, 18 Ekim ve 3 Kasım’da yeni yasaklar takip etti. Böylece, son üç ayda ilçede 6 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

3 Kasım’da başlayan son sokağa çıkma yasağı 11 günü geride bıraktı. Cizre’de yasak 8 gün sürmüştü. Silvan Kaymakamı Murat Kütük, operasyonlarda 2 polis ile bir askerin şehit olduğunu, güvenlik kuvvetlerine onlarca roket atıldığını ve çok sayıda el yapımı bomba yakalandığını açıkladı.

HDP’li milletvekillerine biber gazı ve tazyikli su

Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri, yasağın devam ettiği mahallelere yürümek istedi. Yaklaşık 300 metre yürüyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. HDP’li İdris Baluken, Hüda Kaya, Ahmet Yıldırım, Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, Nursel Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü ve Altan Tan polislerle uzun süre tartıştı. Ancak güvenlik güçleri geçişe izin vermedi.

Genelkurmay’dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak Beytüşşebap, Diyarbakır Silvan ve Bingöl’de devam eden operasyonlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Genelkurmay’ın açıklamasına göre Diyarbakır Silvan’da devam eden operasyonda, bir adet RPG-7 roketatar, beş adet RPG-7 roketatar mühimmatı, 3 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, bir adet Mavzer piyade tüfeği, bir adet pompalı tüfek ele geçirildi.

Öte yandan Bingöl’de, PKK’liler tarafından önceden karayoluna döşendiği iddia edilen bir adet el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilirken Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki hava harekatında, PKK’ye ait olduğu iddia edilen 2 adet Doçka mevzi ile 6 adet sığınak imha edildiği duyuruldu.

Lice ve Erciş’te 3 asker hayatını kaybetti, 3 asker yaralandı

Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında PKK’liler tarafından yola döşenen mayın, yol güvenliğini sağlayan askerlerin geçişi sırasında patlatıldı. Patlamada ilk belirlemelere göre 2 asker hayatını kaybederken, bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Van’ın Erciş ilçesinde, güvenlik güçleriyle PKK’liler arasında çıkan çatışmada 1 astsubay hayatını kaybederken, 1’i binbaşı olmak üzere 3 asker de yaralandı.