Şili’deki Pinochet Darbesi’ne Vatikan’ın Desteği Ortaya Çıktı

Wikileaks’in deşifre ettiği ve İtalyan La Repubblica gazetesi tarafından yayınlanan haber, 18 Ekim 1973 tarihli bir telgrafta, 1973 Ekim’inde Şili’nin Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allande’yi devirmek için General Pinochet tarafından gerçekleştirilen faşist darbeye Vatikan’ın da destek verdiğini ortaya çıkardı. Vatikan’ın “Komünist Propaganda”Korkusu                               ... View Article

Şili’deki Pinochet Darbesi’ne Vatikan’ın Desteği Ortaya Çıktı

Wikileaks’in deşifre ettiği ve İtalyan La Repubblica gazetesi tarafından yayınlanan haber, 18 Ekim 1973 tarihli bir telgrafta, 1973 Ekim’inde Şili’nin Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allande’yi devirmek için General Pinochet tarafından gerçekleştirilen faşist darbeye Vatikan’ın da destek verdiğini ortaya çıkardı.

Vatikan’ın “Komünist Propaganda”Korkusu                                                                  Washington ve Vatikan arasında geçen telgraflaşmada dönemin Vatikan Sekreteri Giovanni Benelli “komünist propaganda”nın medya özgürlüğünü etkileyeceğini ve Salvador Allande’nin, gelecekte komünistlerin “bağımsız” dünya medyasına nasıl zarar verebileceğinin örneği olduğunu söylüyor.

Katliamlar Görmezden Gelinmiş
Diktatör Pinochet tarafından Sosyalist iktidara karşı yapılan darbede “bilinen” 3200 kişi katledilmişti. Yine Washington’dan Henry Kissinger ve Giovanni Benelli arasındaki telgraflaşmada Vatikan bu ölümlerin “hükümet darbesinin doğal sonucu” olduğunu söyleyip yaşanan şiddetin anormal olmadığını kabul ediyor.

Vatikan’ın faşizmle işbirliği Şili’deki faşist darbe ile sınırlı değil. Costa Gavras’ın 2002’de çektiği ‘Amen’ yine Vatikan’ın Nazi Hükümeti ile işbirliğini anlatan ve okurlarımıza seyretmelerini bu vesileyle önerdiğimiz bir film.

Şili’de Neler Oldu?
Şili’deki askeri darbenin nedeni dünyanın diğer yerlerinde yaşananlardan temel olarak farklı değildi. Şili’de gerçekleşen darbenin nedeni de aslında, kapitalizmin ve ABD emperyalizminin çıkarlarını altüst etmesiydi. Salvador Allende, Şili’deki 1970 seçimlerinde %36,3 oy olarak Devlet Başkanı olmasının hemen ardından ülkede çeşitli reformlara girişiyor. ABD’yi rahatsız eden en büyük reformu bakır endüstrisindeki işletmelerin devletleştirilmesi. o dönemde ABD’li girişimcilerin elinde bulunan bu şirketlere devlet tarafından el konulması iligili merkezleri harekete geçiriyor ve General Pinochet  11 Eylül 1973’de yönetime el koyuyor. Türkiye’de 12 Eylül 1980 askeri darbesinden 7 yıl 1 gün önce Pinochet’nin gerçekleştirdiği darbe sırasında Salvador Allende, elinde Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’nun hediye etmiş olduğu silahla kendisi ve arkadaşlarına karşı çatışırken öldürülmüştü.