Şike davasında tüm sanıklara beraat

AKP'nin Türkiye'yi yeniden şekillendirmek için kullandığı davalardan biri olan Şike davasında tüm sanıklar beraat etti.

Şike davasında tüm sanıklara beraat

Futbolda şike iddialarına ilişkin 2011’de başlayan dava sonuçlandı. 6. ve son duruşma, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de aralarında bulunduğu 36 sanık, şike ve örgüt suçlarından beraat etti. Yok hükmünde sayılan dinleme tapeleri ve DVD’ler imha edilecek. Cezalandırılanlar, tazminat davası açabilecek.

Bir döneme damga vuran davalarda tek tek sona yaklaşılıyor

Futbolda şike iddialarına yönelik Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Olgun Peker ve İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun da aralarında bulunduğu 36 sanık, örgüt kurma, üye olma, şike ve teşvik primi ithamlarının hepsinden beraat etti. Soruşturma ve kovuşturma sırasında gözaltına alınan ve tutuklananların, tazminat isteme haklarının bulunduğu hatırlatıldı. 28 sayfadan oluşan kararda, suçun sanıklarca işlendiğinin sabit olmaması gerekçe gösterildi.

Çağlayan’daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, 16.00 civarında başladı. Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek’in söz verdiği Trabzonspor’un avukatı, Savcı Abdullah Mirza Coşkun’un 7 sayfalık mütalaasının, Yargıtay’ın onadığı 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını hiçe saydığını belirtti. 4 yıl 3 aylık zaman dilimine dikkati çeken Aziz Yıldırım, “Burada onur mücadelesi yapan bir topluluk var.” dedi. 17.40’ta ara veren heyet, 2 saat sonra merakla beklenen açıklamayı yaptı.

Yıldırım hakkında Fenerbahçe’nin 2010-2011 sezonunda İBB, Karabük, Ankaragücü, Sivas ile oynadığı maçlarda ‘şike’, Trabzon-Bursa, Eskişehir-Trabzon, Trabzon-İBB karşılaşmalarında ‘teşvik primi’nden verilen 3 yıl 9 aylık hapsin yanı sıra 1 milyon 312 bin 500 liralık adlî para cezasının ve ‘örgüt kurmak’la ilişkili 2 yıl 6 aylık hapsin iptaline gidildi.

‘Ruhsatsız silah bulundurmak’tan 10 aya mahkûm edilen Abdullah Eker ile Yusuf Turanlı’ya uygulanan yaptırım ertelendi. Selim Kımıl, Giresun FM’in sahibi Mustafa Cici’yi ‘birden çok kişiyle tehdit etmek’ten 1 yıl 8 ay cezaevinde kalacak. Aykut Aydın, Özden Tütüncü, Samet Erdemir, Evren Kımıl ve Hakan Karaahmet de Kımıl gibi 6 bin TL ödeyecek.

Tape ve dvd’ler imha edilecek

Özel hayatın gizliliğinden ilk yargılamada delil kabul edilen dosyadaki tape ve 119 DVD’nin imhasına hükmedildi. Ruşen Başak adına kayıtlı Mini Cooper S marka otomobil de maddî menfaat olduğu hususunda delil sayılamadığından iade edilecek. Haldun Şenman’ın rüşvet almak, Özden Aslan’ın rüşvet vermekten aklanmasına hakim Hacı İbrahim Gözükara muhalefet şerhi koydu. Diğer kararlarda oybirliği vardı.

Mahkeme, savcılığın esas hakkındaki mütalaasını kabul ederek, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “şike” suçlarından hüküm giyen F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar hakkındaki davayı, “delil yetersizliğinden” düşürdü. Sanık avukatları ile Cumhuriyet Başsavcılığı, şike cezalarına yol açan delillerin kullanılamaz hale geldiği yönünde görüş benimsedi. 3 Temmuz 2011’den beri süren şike süreci, dün itibariyle beraatle sonuçlanırken, mahkemeden çıkan bu karar sonrası yeni bir süreç başlamış oldu. Şikeye adı karışan 2010-2011 sezonu için şampiyonluk kupasının verilmesini bekleyen Trabzonspor’un alınan ‘beraat’ kararını Yargıtay’a taşıması bekleniyor.