Şengal'de iktidar savaşı

Şengal'in IŞİD'in elinden kurtarılmasından sonra Kürtler arasındaki tartışmalar sürüyor.

Şengal'de iktidar savaşı

Şengal’in IŞİD’in elinden kurtarılmasından sonra Kürtler arasındaki tartışmalar sürüyor.

Musul İl Meclisi’nin, Şengal’deki tüm askeri güçlerin ilçe merkezinden çıkarak, yönetimi idari kurumlara bırakmalarını için verdiği 24 saatlik süre sona ererken henüz bu talebin karşılanmadığı anlaşılıyor.

21 Kasım’da Ninova İl Meclisi’nden bir heyet Şengal’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK) yetkilileri ile görüştü.

Heyet, Şengal’in yeniden inşası için ilçede bulunan Peşmerge Güçleri ile diğer silahlı grupların kent merkezini boşaltarak, yönetimi idari kurumlara bırakmaları talebinde bulundu.

Rûdaw’ın haberine göre, Ninova İl Meclis Başkanı Beşar Kiki, kamu binalarının boşaltılması 24 saat süre verdiklerini belirtirken binaları boşaltmayanları mahkemeye vereceklerini dile getirmişti.

KDP ve KYB bir tarafta YPG diğer tarafta

Mesut Barzani’nin partisi KDP’nin Şengal Sorumlusu Kasım Reşo, kamu binalarına girmediklerini iddia ederken “Peşmergeler sadece 3 kamu binasında ve korumak amacıyla bulunuyor. Onlar da polis gelir gelmez boşaltacaklarını söyledi” diyor.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi KYB’nin Şengal Sorumlusu Cemil Hıdır ise, partisinin 2003’ten sonra Baas rejiminin istihbarat binasına yerleştiğini ancak şimdi kamuya ait hiçbir binada bulunumadıklarını belirtiyor. Hıdır, kentte mesainin başlaması ve normal hayata dönülmesi için kamu binalarının boşaltılması gerektiğini kaydetti.

Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) Şengal Komutanı Demhat Cıviyan ise, “Şengal’in henüz tamamen kurtarılmadığını ve bu konuyu konuşmanın erken olduğunu” söyledi. Cıvyan, “Şengal’de işgal altında kalan toprakların tamamı kurtarılsın. Durumlar normale dönsün. Şengal yeniden inşa edildikten ve halkın güvenliği sağlandıktan sonra o binalara ihtiyacımız kalmaz” diye konuşuyor.

3 Ağustos 2014’te IŞİD tarafından işgal edilen Şengal, Peşmerge Güçleri’nin ve PKK’nin de aralarında bulunduğu Kürtler tarafından 12-13 Kasım tarihlerinde düzenlenen operasyonla kurtarılmıştı.