Sendikalar ve meslek örgütlerinden barış eylemi

KESK, DİSK ve TMMOB, Kürt illerinde yaşanan olaylar nedeniyle "Savaşa Karşı Barış İçin" sloganıyla iş bırakma eylemi yaptı.

Sendikalar ve meslek örgütlerinden barış eylemi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kürt illerinde yaşanan olaylar nedeniyle “Savaşa Karşı Barış İçin” sloganıyla iş bırakma eylemi yaptı.

Kürt illerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları karşı, can kayıplarının durdurulması ve barışı savunmak için, DİSK, KESK ve TMMOB, bugün ülke genelinde “iş bırakma” eylemi düzenleyerek alanlara çıktı.

Ankara’da Sakarya Meydanı’nda toplanan emekçiler, barış istemlerini dile getirdi. Meslek örgütleri adına KESK Eş Başkanı Lami Özgen’in okuduğu ortak basın açıklamasında, “Gün, yaşananları seyretme günü değil, ‘içeride ve dışarıda savaş’ çığlıkları atanlara karşı yüksek sesle ve cesaretle ‘öldürülenler bizim çocuklarımız. Yaşasın halkların kardeşliği’ diye haykırma günüdür” denildi.

Kadıköy’de yürüyüşe izin verilmedi

Kadıköy Belediye Başkanlığı önünde bir araya gelen gruplar, “Savaşa Karşı Barışı Savunacağız” yazılı pankart açtı. Kalabalık daha sonra “Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” şeklinde sloganlar atarak Altıyol’a doğru yürümek istedi. Bu sırada polis grubun önüne barikat kurarak yürünmesine izin vermedi. Polis yetkilileri ile sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca grup belediye binası yanındaki alanda basın açıklama yaptı.

Grup adına ortak basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz okudu. Solmaz açıklamada şu ifadelerde bulundu; “Doğu ve Güneydoğu’da uygulanan sokağa çıkma yasakları, savaş halini andıran askeri yığınaklar, okulların, hastanelerin ve devlet dairlerinin karargâhlara dönüştürülerek çatışmaların bütün bölgeye yayılmasıyla birlikte ilçeler şehirler abluka altına alınıp boşaltılmakta, yüzlerce insan evlerinden alınarak kapalı spor salonlarına hapsedilmekte, çocuklar ve kadınlar hedef alınarak katledilmektedirler. İnsan cesetleri günlerce sokaklarda bırakılmakta, almaya çalışan yakınlarına ateş açılmaktadır. İktidarın gücüne biat ederek onların suç ortaklığını yapanlar da en az onlar kadar suçludur. Biz emek ve meslek örgütleri olarak, duyduğumuz sorumluluk gereği, gidilen yolun, kan ve gözyaşlarının sel olup akacağı bir yol olduğunu; bu kirli savaşta çocukların, kadınların, yoksulların, işçilerin, emekçi halk kitlelerinin en ağır bedeller ödeyeceğini bir kez daha yineliyoruz. Akan kan ve gözyaşlarını durdurmanın tek çaresi, halklara karşı açılan bu savaşı derhal durdurmaktır.”

Eylemcilerin ellerinde taşıdıkları beyaz flamalar dikkat çekti.

Basın açıklaması öncesinde bir konuşma yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise bugün tüm Türkiye’de alanlarda olduklarını söyleyerek, “Bugün bu topraklarda yaşananlara tarih tanıktır. Emekçi halklarımız tanıktık. Bizler tanığız. 7 Haziran’da istediğini alamayanlar ülkeyi bir ateş çemberine soktular. Yakıyorlar, Yıkıyorlar. Öldürüyorlar. Ne kıymetli, sarayları varmış. Ne kıymetli makamları varmış. Ne kıymetli koltukları varmış. 7 Haziran’da elde edemediklerini savaşla yakarak yıkarak kurmaya çalışıyorlar. Suruç’ta ve Ankara’da patlattıkları bombaların bizim kanımız üzerinden istikrar diyerek bir siyasi iktidar kurdular. İstikrar dedikleri daha iki ay dolmadan gördük. Ülkede savaş, dünyada savaş, işçi sınıfı emekçilere savaş. Tarih bize bir soru soruyor. Tarihin sorduğu da çok basit; Dün Ali İsmail’in mi yanındasın, yoksa sarayın mı yanındasın? diyordu tarih. Bugün diyor ki; Miray bebeğin mi yanındasın yoksa sarayın mı yanındasın? Olay bu kadar açık ve net. Evet biz bugün savaştan mı yanayız, barıştan mı?” şeklinde konuştu.