Savcı İlhan Cihaner'in beraatini istedi

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli orgeneral Saldıray Berk’in de aralarında bulunduğu 14 sanığın, “Ergenekon terör örgütü üyeliği, resmi belgede sahtecilik, tehdit” suçlarından Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde yargılandığı davada, tüm sanıkların beraatlarına karar verilmesini istedi. Neler olmuştu? 2007 yılının Temmuz ayında Erzincan’daki görevine atanan Cihaner, görevdeki ilk senesinde İsmailağa cemaati hakkında... View Article

Savcı İlhan Cihaner'in beraatini istedi

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli orgeneral Saldıray Berk’in de aralarında bulunduğu 14 sanığın, “Ergenekon terör örgütü üyeliği, resmi belgede sahtecilik, tehdit” suçlarından Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde yargılandığı davada, tüm sanıkların beraatlarına karar verilmesini istedi.

Neler olmuştu?

2007 yılının Temmuz ayında Erzincan’daki görevine atanan Cihaner, görevdeki ilk senesinde İsmailağa cemaati hakkında soruşturma başlattı. Erzincan’da Valilik’te düzenlenen aylık emniyet toplantıları sırasında polis güçleri, ilde dini cemaatlerin taban genişletme faaliyeti yürüttüğünü belirtince, Başsavcı Cihaner de polislere bu grup hakkında ayrıntılı bir inceleme yapılması talimatı verdi. İsmailağa cemaatine bağlı Medine Vakfı’nın Erzincan ve ilçelerinde çocuklara yatılı din eğitimi verildiği ihbarı üzerine Cihaner cemaat mensupları hakkında dinleme kararı çıkarttı. Cihaner’in başlattığı soruşturmada 17 vakıf ve derneğe yapılan baskınlarda gözaltına alınan 26 kişiden 7’si tutuklandı. Cihaner’in başlattığı soruşturma, kısa süre sonra Fethullah Gülen cemaati, Süleymancılar ve Menzil adlı grupları da kapsar hale geldi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sırasında edinilen bilgilerden yararlanarak 16 kenti kapsayan, 69 şüphelinin gözaltına alınacağı bir operasyon hazırlığına girişti. Şüpheliler arasında İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile ‘Cüppeli Ahmet Hoca’ diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de bulunuyordu. Elbette bu çapta bir operasyon hazırlığı, kısa sürede duyuldu.

Hazırlığı duyanlardan Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal, İsmailağa cemaatinin silahlı bir yapılanma olduğunu, bu nedenle cemaate düzenlenecek bir operasyonun kendi yetki alanına girdiğini söyledi. Böylece Erzincan ile Erzurum arasında yetki tartışması başladı. Şanal, cemaatin silahlı olduğunu bir ihbar mektubuna dayandırıyordu. Cihaner ise, mektubu, davanın Erzurum’da görülmesini isteyen birilerinin gönderdiğini iddia ediyordu. Cihaner, HSYK’ya verdiği ifadede cemaatlere yönelik aramalar yapılacağı sırada Erzurum yetkili savcılığının dosyayı kendisinden istediğini, bazı Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de dosyayı Erzurum’a göndermesi yönünde telkinde bulunduklarını söyledi. Cihaner, “Soruşturmanın benden alınmasına anlam veremediğim için Erzurum Başsavcı’sını aradım. Bana ‘Böyle bir soruşturma yapılıyor, benim niye haberim yok’ diye çıkıştı. Ben de böyle bir yükümlülüğüm olmadığını belirttim” dedi.

Yetki tartışması, İsmailağa cemaatine dönük soruşturmanın Cihaner’in elinden alınmasıyla sonuçlandı. Cihaner, kendi anlatımıyla “soruşturmayı sürdürmesi halinde gizliliğin ortadan kalkacağı, bu tartışmanın duyulmasıyla yargının yıpranacağı ve en önemlisi de delilerin karartılacağı endişesiyle” Şanal’ın cemaatin “silahlı örgüt olduğu” tezi, bir anlamda cemaati operasyondan kurtardı. Cihaner’e göre, dosya Erzurum’a gider gitmez gözaltındaki cemaat üyeleri, haklarındaki suçlamalara dair deliller dahi toplanmadan salıverildi.

Ancak burada durulmadı. Cemaatlere karşı soruşturma başlatan başsavcıya karşı, AKP’nin Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Cihaner hakkında, soruşturmayı iki sene Bakanlığa bildirmediği ve yetkisini aştığı gerekçesiyle tam 26 yıl hapis istemiyle dava açtı. Cihaner’e karşı hazırlanan iddianamede, “adliye lojmanının bahçesine kameriye yaparak imar kirliliğine yol açmak” gibi suçlamalar olması, iddianamenin nitelik ve niyetine dair soru işaretleri oluşturdu.

Son olarak, Cihaner Erzincan’da yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Cihaner’in evinin ve makam odasının aranması ve gözaltına alınması, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın talimatıyla gerçekleşti. Cihaner gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.