Sarin gazı davası: İhanet eden kim?

Adana’daki “Sarin gazı” davasında firari sanık Heysem Topalca (Hytham Qassap), 'terör örgütüne üye olma' suçundan gıyabında 12 yıl hapis cezasına çarptırılırken 5 Türkiyeli sanık ise beraat etti.

Sarin gazı davası: İhanet eden kim?

Adana’da görülen Suriye’deki cihatçı çetelere sarin gazı gönderilmesine ilişkin davada Suriyeli firari sanığa 12 yıl hapis cezası verildi, Türkiye vatandaşı sanıklarsa beraat etti. Kararın gerekçesi ise bir kez daha Türkiye’nin cihatçı teröristlere verdiği destek ve gösterdiği hoşgörünün kanıtı niteliğinde.

Adana’daki “Sarin gazı” davasının Suriyeli olduğu söylenen firari sanığı Heysem Topalca veya iddianamede geçen adıyla Hytham Qassap, ‘terör örgütüne üye olma’ suçundan gıyabında 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ona yardım ettiği belirtilen 5 Türkiyeli sanık ise beraat etti.

Dava, son dönemde gündeme oturan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in Rus kanalı RT’de yer alan röportajında bahsettiği “sarin gazı” ile ilgili olarak açılmıştı. Soruşturma kapsamında 6 kişiden Suriye uyruklu Hytham Qassap tutuklanmıştı. Qassap, 30 Ekim 2013’teki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Böylece hem Türkiye’yi uluslararası arenada tartışma konusu haline getiren ‘sarin davası’ kapanırken, hem de Türkiye’deki pek çok saldırının ve Suriye’ye silah sevkiyatında kilit isim olduğu söylenen Heysem Topalca kayıplara karışmış oldu.

Skandal berat gerekçesi: Hazırlık suç oluşturmaz

Öte yandan, Heysem Toplaca’ya yardım ettikleri ileri sürülen tutuksuz sanıklar Bekir K. (45), Halit U. (54), Halit Ü. (49), İbrahim A.(52), ve Raif A.(42) hakkında, ‘fiilin kanunda suç sayılmaması’ gerekçesiyle beraatlerine karar verildiği ortaya çıktı.

Hiçbir sanığın katılmadığı karar duruşmasında Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Heysem Kassap dışındaki sanıkların ‘terör örgütü ile ilgili organik bağlarının tespit edilmediğini’ belirtti. Sanıkların, Qassap’ın istediği kimyasal maddeleri para karşılığında temin etmeye çalıştıkları ifade eden savcı, mütalaasında özetle, “Devletin güvenlik birimleri, terörle mücadele kapsamında etkin istihbarat ve teknik takipleri sonucu sanıkların faaliyetlerini gerçekleştirmeden yakalandıkları, eylemleri hazırlık sırasında bastırılmıştır. TCK ve Yargıtay doktrindeki mevzuta göre, ‘hazırlık, başka bir suç oluşturmadığı sürece cezalandırılamaz.’ Sanıkların suça konu sarin gazı yapımında kullanılmak amacıyla bulmaya çalıştıkları maddeleri henüz hazırlık safhasında; teşebbüs aşamasına geçemeden yakalanmış olmaları nedeniyle üzerlerine atılı suçun unsurları oluşmadığı anlaşılmıştır. Suçu konu olayın ayrı ayrı beraatine karar verilmesi.” dedi.

Sanık avukatları mütalaaya karşı savunmaları alındıktan sonra mahkeme hakkında ‘Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlamaya Teşebbüs’ ve ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ suçlarından dava açılan Heysem Kassap’ı ‘örgüt üyeliği’ suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptı. ‘Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlamaya Teşebbüs’ iddiasıyla yargılanan 5 Türkiyeli sanığın ise beraatine karar verdi.

Adana’a ele geçirilen kimyasal maddelerin ne olduğu da uzun süre tartışılmış ve donmayı önleyici antifriz oldukları yönünde hazırlanan raporlarla “kimyasal gaz üretimi” iddiaları hasır altı edilmeye çalışılmıştı.