Sakarya Üniversitesi'nde Emine Erdoğan gözaltıları

Sakarya Üniversitesi'nde 5 öğrenci gözaltına alındı.

Sakarya Üniversitesi'nde Emine Erdoğan gözaltıları

Polis, Sakarya Üniversitesi’nde yapılan kongreye katılan Emine Erdoğan için hukuk tanımadı. Kongreyi takip etmek isteyen 5 öğrenci hiçbir sebep gösterilmeden gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, Sakarya Üniversitesi Kadın, Aile, Sağlık ve Sosyal İşler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi’ne katılmak için üniversiteye gelmesiyle olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken kongreyi takip etmek isteyen öğrenciler, kongre salonunun olduğu alandan uzaklaşıp kantinde oturmalarına rağmen polis tarafından tehdit edilerek okuldan çıkarılmak istendi.

Polis, öğrencilerin okullarında kalmak istemesi üzerine hiçbir gerekçe göstermeden saldırarak 5 öğrenciyi gözaltına alınarak karakola götürüldü. Öğrencilerden 4’ünün Türkiye Komünist Hareketi ve 1’inin Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyesi oldukları öğrenildi.

Sakarya Üniversitesi öğrencileri, dün bir yazılı açıklama yaparak Emine Erdoğan’ın üniversitelerine gelmesini ve düzenlenen kongreyi protesto etmişlerdi. Öğrencilerin yaptığı yazılı açıklama şöyleydi:

AKP zihniyetinde kurulan sivil toplum kuruluşlarıyla kadına yönelik şiddetin muhatabı gibi görünüp, bunu da cinsiyetçi söylemlerle kadını eve hapseden, şiddetin asıl kaynağını saptıran projeleriyle bilinen, Recep Tayyip Erdoğan’ın aile bireylerinin aktif olarak çalıştığı KADEM adlı dernek kongre gerçekleştirecek. Kongrenin açılış konuşmasını Emine Erdoğan yapacak.

Bugün tüm dünyada neoliberal politikalarla paralel olarak yükselen dinci ve muhafazakâr bir düzenden en çok etkilenenler de kadınlardır. Günde 4 kadının öldürüldüğü ülkemizde ise direkt olarak kadına yönelik olan şiddeti, söylemleriyle yumuşatmaya çalışan bakan, bilim insanı, gazeteci görüyoruz. Kadınların kaç çocuk doğuracağı, nasıl doğuracağı, ne kadar yüksek sesle güleceği, nasıl giyineceği AKP zihniyeti ile şekillendirilmeye çalışıyor. Şiddete, tacize, tecavüze karşı öz savunma hakkını kullanan kadınlara karşı tecavüzcülerden daha ağır cezalar veriyorlar. Tecavüzcüler ise tecavüz tam olarak gerçekleşmediği, tecavüzcünün iyi hali, kadının tecavüz sırasında çok çığlık atmaması gibi gülünç sebeplerle ödül gibi cezalar veriliyor. Kadına yönelik şiddeti görmezden gelmekle kalmayıp bakanlıklar eliyle şiddeti meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Şimdiki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu “Biz şiddeti toplumsal olarak algılıyoruz. Sadece bunlardan kadını algıladığımız zaman diğer şiddetleri kapatmış oluyoruz.” şeklindeki ifadeleriyle de şiddetin üstünü kapatıyor.

AKP hükümeti sadece ülkemizdeki kadınları değil Ortadoğu’daki kadınları da öldürüyor. Bugün 21.yüzyılda emperyalizm en vahşi yüzünü Ortadoğu halklarına gösteriyor. Savaşın en ağır bedelini ise kadınlar ödüyor. Öldürme, şiddetin her biçimi ve tecavüz sıradanlaştırılıyor, insanlık onuru ayaklar altına alınarak kadınlar cihatçı çeteler tarafından köle pazarında satışa çıkarılıyor, sünnet edilmeleri için fetva veriliyor. AKP ise bu zulme sessiz kalmakla yetinmiyor. Lojistik desteklerle İslami referansları örnek alarak kullandıkları söylemlerle bu vahşete kurumlarıyla ortak oluyor.

Kadın düşmanlığı, AKP hükümeti devletinin kurumları eliyle topluma kök salıyor. Kendi zihniyetinde kurulan sivil toplum kuruluşlarıyla kadına yönelik şiddetin muhatabı gibi görünüp bunu da cinsiyetçi yöntemlerle kadını eve hapseden şiddetin asıl kaynağını saptıran projelerle toplumsal algıyı oynuyorlar. Recep Tayyip Erdoğan’ın aile bireylerinin aktif olarak çalıştığı KADEM kadına yönelik şiddeti önlemek için “önce adam ol” adlı cinsiyetçi söylemler kullanılıyorlar.

Sakarya Üniversitesinde Kadın, Aile, Sağlık ve Sosyal İşler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM) ve Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) iş birliğinde düzenlenecek olan “Uluslararası Disiplinler arası Kadın Çalışmaları Kongresi” yapılacak. Emine Erdoğan’ın da konuşma yapacağı panel için okul yönetimi kongre için olağanüstü önlemler almış durumda. Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin düzenledikleri Raşit Tükel ve Güven Gürkan Öztan’ın katıldığı YÖK ve Demokratik Üniversite Mücadeleleri adlı panel için öğrencilerden para istenmiş, panelin yapılmaması için her yolu denemişlerdi. Konu AKP iktidarının sözcülüğü olunca okul yönetimi tüm kaynaklarını açabiliyor.

Biz bu zihniyeti çok iyi tanıyoruz ve üniversitelerde, sokaklarda, yaşam alanlarımızda kadın düşmanı ve gerici zihniyete asla geçit vermeyeceğiz!