“Sadece IŞİD’e odaklanmak büyük hata”

Tony Blair Güven Vakfı’na bağlı  düşünce kuruluşu olan Din ve Jeopolitik Çalışmalar Merkezi (Centre on Religion & Geopolitics) tarafından hazırlanan raporun ön metninde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan militanların yarısından fazlasının IŞİD’e sempati duyduğu ve IŞİD yenilse bile 65 bin militanın örgütün boşluğunu dolduracağını yazdı. Raporu hazırlayan İngiliz düşünce kuruluşu, batının terörle mücadelesini... View Article

“Sadece IŞİD’e odaklanmak büyük hata”

Tony Blair Güven Vakfı’na bağlı  düşünce kuruluşu olan Din ve Jeopolitik Çalışmalar Merkezi (Centre on Religion & Geopolitics) tarafından hazırlanan raporun ön metninde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan militanların yarısından fazlasının IŞİD’e sempati duyduğu ve IŞİD yenilse bile 65 bin militanın örgütün boşluğunu dolduracağını yazdı.

Raporu hazırlayan İngiliz düşünce kuruluşu, batının terörle mücadelesini IŞİD üzerine odaklayarak 100 bin civarında üyesi olan diğer örgütleri ikinci plana atmasının stratejik bir hata olduğunu belirtiyor.

Raporda söz konusu cihatçıların batının göz ardı ettiği en az 15 başka örgüte bağlı olduğu belirtilirken, IŞİD’in yenilgiye uğratılması halinde, “Batı hilafeti yıktı” sloganı ile yapılacak terör saldırılarının artacağı öngörülüyor.

Raporda, Esad’ın görevi bırakmasının Suriye krizini daha da alevlendirileceği vurgulanıyor.

Raporda yer alan “IŞİD’e karşı yürütülen askeri operasyonlar önemli olsa da Selefi cihatçı tehdidin entelektüel ve teolojik alanda da yenilgiye uğratılması söz konusu olmadıkça yetersiz kalır”  ifadeleri ile birlikte batının bu grupları “ılımlı” ve “aşırı” sıfatları ile tanımlama çabalarının bir karşılığı bulunmadığı, söz konusu örgütlerin kendi aralarında böylesi herhangi bir ayrım yapmadığı vurgulanıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü New York’ta Suriye’ye ilişkin aldığı kararla birlikte oluşturulacak olan terörist örgütler listesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın siyasi geleceği ile birlikte en ihtilaflı iki konudan biri olmayı sürdürüyor.