Rusya, Türkiye krizini BM'ye taşıyor

Rusya'nın Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye ile yaşanan krizi gündeme getirmeyi planladığı söylenirken açıklanacağı söylenen IŞİD petrollerine ilişkin yeni delillerin toplantıya taşınıp taşınmayacağı merak ediliyor.

Rusya, Türkiye krizini BM'ye taşıyor

Rusya bugünkü BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye ile yaşanan uçak krizini ve Türkiye askerlerinin Musul’a gitmesine ilişkin gelişmeleri gündeme getirmeyi planlıyor.

Associated Press’e konuşan bir BM Güvenlik Konseyi diplomatı, Rusya’nın bu konuların toplantıda ele alınmasını istediğini bildirdi. İsminin yayımlanmaması kaydıyla konuşan diplomat, daimi üyelerden Rusya’nın toplantıda yapacağı açıklamalar hakkında ise detay vermedi.

BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD’nin başkanlık edeceği toplantı basına kapalı gerçekleşecek.

Toplantıda, BM Güvenlik Konseyi üyesi olmayan Türkiye yer almayacak. Danışma niteliğindeki görüşmelerde herhangi bir karar alınmayacak.

Rusya geçen hafta açıkladığı bir kısım belgelerle Türkiye’nin IŞİD ile ticaret yaptığını iddia etmişti. Bir hafta sonra daha kapsamlı olarak delilleri açıklayacaklarını belirtmişlerdi. Rusya’nın bu belgeleri BM Güvenlik Konseyi toplantısına taşıyacağına dair çeşitli kaynaklarda haberlerde yer almıştı. Yapılacak toplantıda böyle bir adımı atıp atmayacağı krizin gidişatını belirlemesi açısından önemli olduğu değerlendiriliyor.