Rusya: Soros Vakfı uyuşturucunun yasallaştırılmasında finansör

Rusya Federal Narkotik Denetim Servisi, Soros Vakfı'nın uyuşturucu maddelerin yasallaştırılmasıyla ilgili faaliyetleri finanse ettiğini açıkladı.

Rusya: Soros Vakfı uyuşturucunun yasallaştırılmasında finansör

Rusya Federal Narkotik Denetim Servisi (FSKN) Başkanı Viktor İvanov, Soros Vakfı’nın uyuşturucu maddelerin yasallaştırılmasıyla ilgili faaliyetleri finanse ettiğini söyledi.

Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e konuşan İvanov, Soros Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını uyuşturucunun yasallaşması için çalışmalar yaptığını söylerken “ABD’de marihuanayı yasallaştırma planı, yurtdışına ihracat yapma amaçlıydı. Soros Vakfı ve MacArthur Vakfı, bu tür planların sponsoru oldu” dedi.

İvanov, bu planın Güney ve Orta Amerika ülkelerine de yayıldığını, bu süreçlerin arkasında da Soros Vakfı ve MacArthur Vakfı’nın bulunduğunu söylerken, Batı’da kokain sevkiyatının çok yoğun şekilde gerçekleştirildiğini ifade ederek “Bu sevkiyatlar, Guatemala, Honduras, Salvador, Panama ve Meksika gibi ülkelerde siyasi düzeni etkiliyor. Sevkiyatlar, güçlü muhalif kartellerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu gruplar hükümetlere siyasi taleplerle ve askeri yöntemlerle de muhalefet etmeye başlıyor. Bu artık bir politika olmuş durumda. Soros Vakfı, Londra Ekonomi Okulu (London School of Economics) da dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından hazırlanan raporları tam olarak bu nedenle destekledi” değerlendirmesinde bulundu.

Viktor İvanov geçtiğimiz günlerde Afganistan’da üretilen yüklü miktarda eroinin, Türkiye üzerinden Balkanlar ve Avrupa Birliği ülkelerine taşındığını da söylerken “Yasadışı petrol ve uyuşturucu trafiği, eş zamanlı ve farklı yönlere doğru gerçekleştiriliyor. Afgan eroini, Türkiye toprakları üzerinden Balkan ülkelerine, oradan da Avrupa Birliği ülkelerine giderken, yasadışı petrol akışı da Türkiye’ye gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Afgan uyuşturucu tacirlerinin yılda 150 milyar dolar kazandığını da belirten İvanov “Türkiye, Afgan eroini ticaretinin geçiş noktası konumunda. Yasa dışı petrol akışı da tam olarak bu sebeple Türkiye’ye gerçekleşiyor” demişti.

Soros Vakfı ve faaliyetleri Rusya’da yasaklandı

Rusya, Kasım ayında Soros kuruluşlarının ülkedeki varlığını da yasaklamış, Rusya Başsavcılığı ünlü spekülatör George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü’nü Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle “istenmeyen kuruluş” ilan ederek, Rus vatandaş ve kurumlarının bu kuruluşun projelerinde yer almasını yasaklamıştı.

Rusya Başsavcılığı’ndan yayınlanan açıklamada Türkiye ve birçok ülkede bulunan Açık Toplum Enstitüsü ve Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı’nın faaliyetlerinin Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği belirtilerek, Rus vatandaş ve kurumlarının bu kuruluşların projelerinde yer almasını yasakladığı, yasağın ihlal edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanacağı veya ihlalin tekrarlanması durumunda hapis cezası verileceği ifade edilmişti.

Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, “Temel insan hakları ile özgürlüklerin, Rusya Federasyonu vatandaşlarının hak ve özgürlüklerin ihlallerine katılan kişilere karşı önlemler hakkında federal kanunu uyarınca, Rusya Başsavcı Yardımcısı’nın 26 Kasım 2015 tarihli kararına esasen, Rusya topraklarında istenmeyen yabancı ve uluslararası kâr amacı gütmeyen örgütler listesine Açık Toplum Vakfı (Open Society Foundations) ve Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı (OSI Assistance Foundation) dâhil edildi” ifadeleri yer almıştı.

Soros’un Ukrayna bağlantısı

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Kasım ayında George Soros’a son yıllardaki faaliyetlerinin, Ukrayna’da yaşanan “demokratik değişimlere” çok yardımcı olması nedeniyle Özgürlük Nişanı vermişti.

Soros bağlantılı kuruluşlar Ukrayna’da 2004 seçimleriyle birlikte gerçekleşen Viktor Yuşçenko liderliğinde  “Turuncu Devrim” sürecinin mimarı olarak biliniyor. George Soros,  geçtiğimiz Mart ayında da, Ukrayna ekonomisine 1 milyar dolar yatırım yapacağını, bu yatırımın kazançlı olacağına emin olduğunu söylemişti.

Ukrayna’nın Özgürlük Nişanı, ülkenin bağımsızlığının ve egemenliğinin inşası ile demokrasinin gelişimine özel katkılar ve önemli ekonomik ve siyasi reformlar için veriliyor. Bu nişan daha önce Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jose Manuel Barroso ve NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e de verilmişti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Mercy Corps ve International Crisis Group gibi uluslararası örgütler de Soros Vakfı olarak bilinen Açık Toplum Vakfı (OSF) tarafından finanse ediliyor.

Vakfın Türkiye’de desteklediği kuruluşlar arasında TESEV, Açık Radyo, Açık Site, Bianet, Umut Vakfı, AÇEV, Tarih Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Bilgi Üniversitesi, Uçan Süpürge ve Avrupa Hareketi gibi kuruluşların bulunduğu çeşitli kaynaklarca belirtiliyor.