Rusya: Montrö ihlâl edilmemiştir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus savaş gemisi Sezar Kunikov'un boğazdan geçerken Montrö Boğazlar Anlaşması’nın hiçbir maddesini ihlâl etmediğini söyledi.

Rusya: Montrö ihlâl edilmemiştir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus savaş gemisi Sezar Kunikov’un boğazdan geçerken Montrö Boğazlar Anlaşması’nın hiçbir maddesini ihlâl etmediğini söyledi.

Zaharova, “Ankara bu olayı nedense provokasyon ve tehdit unsuru olarak görüyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Büyükelçimize Türkiye’nin endişesini iletirken ülke basınında bu olayın geniş tepki topladığını söylemiş. Rus gemisinin 1936 tarihli Montrö Anlaşması’nın hiçbir maddesini ihlâl etmediğini özellikle vurgulamak istiyorum. Geminin korunması tüm mürettebatın yasal hakkıdır.” derken olayın provokasyon olarak tanımlanmasına anlam veremediğini söyledi.

İstanbul Boğazı’ndan 4 Aralık’ta geçen Rus gemisindeki bir denizcinin omzunda füze ile görüntülenmesi ardından Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaşanan olayı “provokasyon” olarak tanımlamıştı.