Rusya, IŞİD'in petrol ticaretinde Türkiye'nin rolüne ilişkin belgeleri açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri canlı yayında ellerindeki delilleri açıkladı.

Rusya, IŞİD'in petrol ticaretinde Türkiye'nin rolüne ilişkin belgeleri açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın IŞİD’e karşı mücadelesi ve IŞİD’in petrol ticaretine ilişkin detayları açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin doğrudan bu ticaretin içinde olduğu söylendi. Rus yetkililer canlı yayında ellerindeki delilleri açıkladılar.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov IŞİD’i yenmek için yasadışı petrol ticareti alt yapısının yok edilmesi gerektiğini söyleyediler. Suriye’den çalınan petrolün ana güzergahının Türkiye olduğunu söyleyen Antonov, Türkiye’nin yasadışı petrol ticaretindeki rolüne ilişkin delillerin bir kısmını sunacaklarını söyledi.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy ise Rusya’nın IŞİD’in petrol hedeflerine yönelik saldırılarını açıkladı. Son 2 ayda Rusya’nın hava operasyonlarında IŞİD’e ait 31 petrol üretim tesisi ile 11 rafineriyi imha ettiğini anlatan Rudskoy, Rusya’nın elinde Türkiye’nin rolüne ilişkin yanlışlanamaz deliller olduğunu söyledi.

Rus general açıklamasında, 3 ayrı ana kaçakçılık yolu tespit ettiklerini söylerken uydu görüntülerinin sınırı geçen yüzlerce tankerin Türkiye içerisinde yollarına devam ettiğini ve IŞİD petrolünün diğer ülkelere satıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, bu yollardan bir tanesinin en büyük petrol çıkarma bölgelerinden birisi olan Deyr Ezzor’dan başladığı ve Doğu Suriye’den başlayan bu kaçakçılık rotası Türkiye’de Batman Rafinerisi’ne petrol taşıdığı söylendi.

Yine açıklamada bir diğer rotanın ise Kuzey Suriye’den geçtiği ifade edildi. Bu rota aynı zamanda Rakka’nın güneyinden başlayan bir diğer kolla da birleşiyor.

Son rota ise Irak’tan Cizre’ye gidiyor.

petrol yollari isid

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, terörist grupların finansmanı için yürütülen yasadışı petrol ticareti ile ilgili delilleri sunduklarını söylerken Batı’da kimsenin “Erdoğan’ın oğlunun” bu ticaretteki payını tartışmak istemediğini de sözlerine ekledi. Antonov, “Bu delillerin sahte olduğunu iddia ediyorlarsa, bu bölgeleri gazetecilere açsınlar” dedi.

Tüm delillere Rusya Savunma Bakanlığı internet sitesinden ulaşılabileceği açıklandı.

VİDEO | İşte Rusya’nın elindeki deliller

Antonov: IŞİD’in Suriye’deki yasadışı petrol ticareti Erdoğan ve ailesi tarafından yürütülüyor

Rudskoy: Koalisyon güçleri IŞİD’i vurmuyor