Rusya, Erdoğan'a kendi sözleriyle cevap verdi

Rus haber sitesi Sputnik, Türkiye'nin Rusya'nın jetini düşürmesine Erdoğan'ın 2012'deki sözleriyle cevap verdi.

Rusya, Erdoğan'a kendi sözleriyle cevap verdi

Rus haber sitesi Sputnik, Türkiye’nin Rusya’nın jetini düşürmesine Erdoğan’ın 2012’deki sözleriyle cevap verdi.

Üç yıl önce Suriye’nin Türkiye’ye ait silahsız olduğu söylenen RF-4 jet uçağını düşürmesi üzerine, o dönem Başbakan olan, Recep Tayyip Erdoğan, kısa süreli hava sahası ihlallerinin “hiç bir zaman bir saldırı için bir bahane” olmamaları gerektiğini söylemişti.

Erdoğan’ın bu sözlerini hatırlatan haber sitesi, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesi üzerine gazetecilere söylediği “Bu durumun olmasını istemezdik ama herkes Türkiye’nin sınırlarını savunma hakkına saygı göstermelidir. Uçaklarımızın tepkisi Türkiye’nin angajman kurallarına tamamen uygundur” şeklindeki açıklamaları ile geçmişteki açıklamaları arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

“Türkiye’nin açıklamaları ikiyüzlü”

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Salı günü yayınladığı video ile Rus jetinin Türkiye hava sahasına hiç girmediğinin kanıtlandığını söyleyen haberde, Türkiye’nin söylediklerinin doğru olduğu kabul edilse dahi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan mektupta ihlalin 17 saniye sürdüğünün söylendiği ve bunun Erdoğan tarafından bile kesinlikle ‘kısa süreli’ kabul edileceğinin altı çizildi.

Sputnik haberinde son olarak Türkiye’nin Yunanistan hava sahası ihlallerini de örnek göstererek Türkiye’nin tezlerini ‘ikiyüzlü’ olmakla suçladı. Haberde, Yunanistan ordu yetkililerinin iki hafta önce Türkiye’ye ait 8 jetin Yunanistan hava sahasına girerek 19 ayrı ihlal yaptığı hatırlatılırken 2013’ten sonra önemli ölçüde artan ihlallerin sayısının 2014’te 2 bin 244’ü bulduğu da vurgulandı.