RusFest 2015 “Edebiyat Mevsimi”

İstanbul’da Rus Edebiyatı Festivali (RusFest 2015) başlıyor. Moskovalı ve St.Petersburglu yüzden fazla sanatçı festival etkinliklerinde görev alacak.

RusFest 2015 “Edebiyat Mevsimi”

İstanbul’da Rus Edebiyatı Festivali (RusFest 2015) başlıyor. Moskovalı ve St.Petersburglu yüzden fazla sanatçı festival etkinliklerinde görev alacak. Türk Rus Kültür Vakfı bünyesinde sergiler, sinema günleri, yazarlar buluşması edebiyat meraklıları için ücretsiz olarak gerçekleşecek.

 

Musıc-Holl Orkestrası Konseri

Açılış programında organizatörlerin ve onur konuklarının selamlama konuşmaları, Rus Dili Olimpiyatı “Olimprus”un ödül töreni, St.Petersburg Music-holl Orkestrası “Kuzey Sinfonietta”nın konseri gerçekleşecek. Festivalin onur konukları arasında St.Petersburg Meclisi Başkanı V.S.Makarov ile RF Devlet Duması Kültür Komitesi Başkan Yardımcısı ve Devlet Sanatçısı İ.D.Kobzon bulunuyor.

Rusya’da “Edebiyat Yılı” ve büyük besteci P.İ. Çaykovski’nin doğumunun 175. yılına ithaf edilen konserde Music-holl Orkestrası, Çaykovski’nin “Maça Kızı”, “Yevgeni Onegin”, “Mazeppa” ve “Orlean Bakiresi” operalarından bölümler seslendirecek.

Konserde St.Petersburglu ünlü solistler Olesya Petrova (Rimskiy-Korsakov Opera ve Balesi), Janna Dombrovskaya (Mariinsky Tiyatrosu), Rusya Devlet Sanatçısı Yevgeni Akimov (Mariinsky Tiyatrosu), Vladimir Tselebrovsky (Peterburg-Konser) sahne alacaklar. Opera eserlerinin yanı sıra “Fındıkkıran” ve “Kuğu Gölü” balelerinden bölümler seslendirilecek. Orkestrayı İtalyan şef Fabio Mastrangelo yönetecek. Konser süresi 2 saat 10 dakika. Tarih: 23 Ekim 2015 Saat: 19.00 Yer: TİM Show Center

“Rus Edebiyatı Ve Çeviri Problemleri” 24 Ekim 2015

TRKV Binası Aralarında Aleksey Varlamov, Sergey Esin gibi isimlerin de bulunduğu günümüz Rus edebiyatının temsilcisi olan on yazarın ve Türkiye’den yazar, akademisyen ve çevirmenlerin katılacağı yuvarlak masa toplantısında genel olarak edebiyat, Rus edebiyatının Türk edebiyatına olan etkisi, çeviri problemleri gibi konular ele alınacak. Toplantı bitiminde dinleyiciler yazarlarla sohbet etme ve imza alma imkânına sahip olacaklar.

Konuşma konuları: «Çağdaş edebiyat: şekil ve gerçek», «Enerji olarak şiir», «Rus edebiyatı ve devlet: yanında mı karşı mı?», «Rus edebiyatı: gelenekler ve inovasyon », «Dünya edebiyatı kapsamında Rus realizmi», «Rus edebiyatında Doğu ve Batı değerleri», «Rusya ve Türkiye: dil kültürünün difüzyonu» . Rus yazarlarla buluşma ve imza günü: Sergey Esin, Olesya Nikolayeva, Aleksey Varlamov, Sergey Şargunov, Oleg  Pavlovve diğerleri – Türk Rus Kültür Vakfı fuayesinde, 24 Ekim saat 17.00’da gerçekleşecek.

 Rus sineması haftası. “Beyaz Perdedeki Rus Edebiyatı”

Rus sineması haftasında Rus edebiyatının ölümsüz eserleri üzerine çekilmiş olan filmler “Mosfilm”in katkılarıyla seyirciyle buluşacak. Her film saat 14.00 ve 18.00’da olmak üzere günde iki defa gösterilecek.  Filmlerin dili – Rusça; Türkçe alt yazı bulunacak. Gösterilecek tüm filmlerin renk ve ses restorasyonları yapılmış. Seanslar: 14.00, 18.00 Yer: Türk Rus Kültür Vakfı Adres: İmam Adnan Sokak No: 11 Taksim, Beyoğlu / İstanbul Film gösterimi ücretsizdir. Rezervasyon için: 0212 243 19 81.

Sinema haftasının programı: 24 Ekim – «Anna Karenina» / 1968, 25 Ekim – «Budala»/ 1958, 26 Ekim – «Martı» / 1970, 27 Ekim – «Vanya Dayı» / 1971, 28 Ekim – «Savaş ve Barış» / 1966, 29 Ekim – «Diriliş» / 1960,30 Ekim – «Altıncı Koğuş» /2009

Ressamın Gözünden Rus Edebiyatı

Ziyaret saatleri: 11.00 – 19.30 Yer: Türk Rus Kültür Vakfı, Sergi Salonu №2 Adres: İmam Adnan Sokak No: 11 Taksim, Beyoğlu / İstanbul “Rusya Bilimler Akademisi Rus Edebiyatı Enstitüsü (Puşkin Evi)” tarafından düzenlenen sergide Rus edebiyatı eserleri için yapılmış olan illüstrasyonlar yer alacak. Sergi 24 Ekim-8 Kasım arasında gezilebilecek.

Sergi “Anna Karenina”

“Anna Karenina” romanının ilk basımının 140. yılı dolayısıyla “Yasnaya Polyana” Tolstoy Müzesi tarafından düzenlenen sergide romanın ortaya çıkış serüveni ve toplum üzerindeki etkisi ele alınıyor.  Sergi, yazarın ilk tasarısından başlayan bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Tolstoy’un çağdaşlarının romanla tanışmasını kitap illüstratörlerinin, tiyatro ve sinema yönetmenlerinin gözüyle sunuyor. Yolculuk günümüz okurunun romanı yorumlama biçimiyle sonlanıyor.  Sergi 24 Ekim-10 Kasım arasında görülebilir.