RTÜK: Senin değilse yeniden kur

Beklenen RTÜK hamlesi geliyor.

RTÜK: Senin değilse yeniden kur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yandaş televizyon kanallarına verdiği cezalara karşı RTÜK’ün yeniden yapılandırılması için talimat verdiği açıklandı.

7 Haziran sonrasında muhalefet çoğunlukta

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri 7 Haziran seçimlerinden sonra bu seçimlerin sonucuna göre belirlenmişti. Dolayısıyla AKP Kurul’a 4 üye verirken, CHP ve MHP’nin 2’şer ve HDP’nin 1 üyesi oldu. Böylece AKP, 4 yıl boyunca RTÜK içerisinde azınlıkta kalmış oldu.

RTÜK, 1 Kasım seçimlerine giderken AKP’nin yasa tanımayan propaganda araçlarından biri haline gelen “atv” ve “aHaber” kanalları başta olmak üzere yandaş kanallara seçim mevzuatına aykırılıktan dolayı verdiği cezalarla gündeme gelmişti.

Erdoğan talimat verdi

Yandaş televizyon kanallarında uzun süredir dillendirilen RTÜK’ün yeniden düzenlenmesi talebinin sonunda Erdoğan’dan gelen talimatla karşılanacağı anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya ile bir araya geldiği ve görüşmede, sorunun yapısal olduğu ve yasal değişiklik gerektirdiğine yönelik görüşün ön plana çıktığı bildirildi.

Bu görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışılması talimatını verdiği öğrenildi. Bu kapsamda Yüksek Seçim Kurulu’nun cezalarının dayanağı olan 1961 tarihli kanunda değişikliğe gidilecek. Özellikle A Haber, Ülke TV, Kanal7 ve kanal24 gibi kanallara verilen yayın durdurma cezalarının sona erdirilmesi için, yasal düzenleme hazırlığı başladı.

“AKP TV”ler yasal kılıf da bulacak

Hazırlanacak tasarı taslağı içinse Yüksek Seçim Kurulu ile RTÜK arasındaki işleyiş ve görevler net bir şekilde ayrılacağı söyleniyor. Böylece özel televizyon kanallarının partiler arasında eşitlik gözetmeden yayın yapabilmesi sağlanacak. Taslağa göre, tartışma programlarında yapılan yorumlar da cezanın nedeni olmayacak. Milli birlik, beraberlik, hakaret gibi belli başlı kurallar haricinde televizyon kanalları dilediği yayını yapabilecek, dilediği konuğu yayına alabilecek.

Türkiye’de basının yapısı düşünüldüğünde zaten gerçek anlamda uygulanmayan bu kuralların, yasal kılıf da bulmasıyla yandaş kanalları tamamen birer AKP TV haline getirmesi mümkün olacak.