Riemann hipotezi çözüldü mü?

Nijeryalı matematikçi Opeyemi Enoch, 1 milyon dolar ödüllü problemi çözdüğü iddiasında.

Riemann hipotezi çözüldü mü?

Bir kaç gündür dünya kamuoyunda yankılanan haberler, Türkiye’ye de ulaştı. Nijeryalı matematikçi Opeyemi Enoch’un 156 yıllık bir matematik problemi olan Riemann hipotezini çözdüğü iddiasının gerçek olmayabileceği konuşuluyor.

Alman matematikçi Bernhard Riemann tarafından 1859’da ortaya atılan hipotez Clay Matematik Enstitüsü tarafından her birine 1’er milyon dolar ödül konan 7 Milenyum probleminden biri. Esasında, bu hipotez ilk 1.500.000.000 çözüm için sınanmış durumda. Bu hipotezin her çözüm için doğru olduğunun ispatlanabilmesi halinde ise asal sayıların dağılımı ile ilgili çok önemli bilgiler edinmek mümkün olacağı söyleniyor.

İngiliz medyasında Enoch’un ödülü kazandığı haberleri yapılırken Amerika’daki Clay Matematik Enstitüsü Enoch’un çözümüne ilişkin haberleri doğrulamayı reddederek problemlerin son durumu hakkındaki bilginin sitelerinde bulunduğunu söylüyor. Sitelerinde ise yedi milenyum probleminden sadece 2003’te Grigoriy Perelman tarafından çözülen Poincaré Sanısının çözülmüş olduğu ve Riemann Hipotezi de dahil diğer 6 problemin hala çözülmeyi beklediği görülüyor.

Güneybatı Nijerya’da küçük bir şehirdeki bir üniversitede ders veren Enoch ise öğrencilerinin internet üzerinden 1 milyon dolar kazanma umuduyla problemi kendisine getirdiklerini söylüyor. Motivasyonunun ise para ödülü değil öğrencilerinin ona olan inancı olduğunu ekliyor.

Öte yandan, Enoch’un internet sayfasına koyduğu çözüm ise intihal yaptığına inanıldığı için eleştiriliyor.

Enoch’un çözüm henüz kabul görmüş değil. Ancak çözümün kabul edilmemekle birlikte gerçek olup olmadığı bir süre daha tartışılacak gibi görülüyor.