Reuters'den Rusya uçağı ile ilgili önemli iddia

ABD, Türkiye'nin düşürdüğü Rusya savaş uçağı ile ilgili aslında ne düşünüyor?

Reuters'den Rusya uçağı ile ilgili önemli iddia

Reuters, ABD’nin Türkiye’nin Suriye sınırında düşürdüğü uçakla ilgili olarak yaptığı değerlendirmeye dair çok önemli bir haberi paylaştı.

Reuters haber ajansı, isminin gizli kalmasını isteyen bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD’nin Türkiye tarafından düşürülen Rus jetinin Suriye hava sahası içerisnde vurulduğuna inandığını söyledi. ABD’li yetkili, Rus uçağının kısa bir süre için Türkiye hava sahasını ‘ihlal’ etmekle birlikte uçağın ısı izi üzerindeki tespitler neticesinde yapılan değerlendirmede bu sonuca varıldığını bildirdi.

Bu bilginin ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Rusya ile gerilimin yükseltilmekten vazgeçilmesi ihtiyacına ilişkin yaptıkları telefon görüşmesinden sonra gelmesi dikkat çekti.

Bu telefon görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, “ABD ve NATO Türkiye’nin egemenliğini koruma hakkını destekleyecektir” derken liderlerin gerilimin yükseltilmekten vazgeçilmesinin önemi ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için uzlaşı aranmasında anlaştıkları ifade edildi.