Ramadi'den sonra sıra Musul'da

Irak ordusu, örgütün Irak'taki kalelerinden olan Ramadi şehrinin IŞİD militanlarından kurtarıldığını duyurdu. Irak güçlerinin bir sonraki hedefi ise ülkenin en büyük ikinci kenti Musul.

Ramadi'den sonra sıra Musul'da

ramadi2Irak ordusu, örgütün Irak’taki kalelerinden olan Ramadi şehrinin IŞİD militanlarından kurtarıldığını duyurdu. Böylece, geçtiğimiz yıldan bu yana Irak’ta çok büyük topraklar ele geçiren IŞİD’e Şengal’den sonra Ramadi’de büyük bir darbe vuruldu. Ramadi başarısıyla güven tazeleyen Irak güçlerinin bir sonraki hedefi ise ülkenin en büyük ikinci kenti Musul.

Irak ordusu, ülkenin en büyük vilayeti olan Anbar’ın başkenti konumundaki Ramadi şehrinin terör örgütü IŞİD’den kurtarıldığını açıkladı. Ramadi’yi geri almak için geçen hafta başlatılan askerî operasyonu yürüten birliklerin sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul dün Irak devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Ramadi, kurtarıldı. Irak terörle mücadele güçleri şehirdeki hükümet konutuna Irak bayrağı astı.” dedi.

Öte yandan, Mayıs ayında öldürülen Ebu Sayyaf ve daha birkaç hafta önce öldürülen Ebu Salih’ten sonra IŞİD’in finansal işlerinin sorumluluğunu üstlenen kişinin yakalandığı da açıklandı. Ancak teröristin kimliği açıklanmadı.

ramadi1Kentin temizlenmesi sürüyor

Bayrağın göndere asılması televizyonda yayınlanırken, ordunun, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğinde elde ettiği zafer birçok kentte coşkuyla kutlandı. Başkent Bağdat’ın 100 kilometre batısındaki Ramadi, Tikrit’in ardından bu örgütten alınan ikinci büyük şehir oldu. Sünni nüfusun bulunduğu şehir, mayıs ayında IŞİD’in eline geçmişti.

Irak güçlerinin, şehir merkezindeki hükümet binalarını ele geçirmesine rağmen şehrin bütün mahallelerinde IŞİD’den kalan az sayıda teröristin ve bombalar ile bubi tuzaklarının temizlenmesi sürüyor.

Haftalardır süren kuşatmanın ardından geçen hafta başlatılan taarruzda tarafların kayıpları konusunda ise henüz bir bilgi verilmedi. Ramadi’de bin kadar IŞİD teröristi bulunduğu iddia ediliyordu. Sivillerin büyük kısmının da büyük operasyon öncesi kenti terk ettiği kaydedilmişti.

Yeni hedef Musul

Ramadi’nin idaresinin Sünni aşiretlere bırakılacağını söyleyen Iraklı yetkililer, sonraki hedefin ise ülkenin ikinci büyük kenti Musul olduğunu açıkladı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Ramadi’nin alınması överken, “Şimdi Musul’u kurtarmak için geliyoruz ve bu, IŞİD’e karşı ölümcül ve nihai darbe olacak.” dedi.

ramadi3Musul, Haziran 2014’te örgütün eline geçmiş, şehirdeki Türk başkonsolosluğundaki 50 kişi rehin alınmıştı. Başkonsolos dahil Türk rehineler 101 günlük esaretin ardından serbest bırakılmıştı. Bir yıldır hazırlık yapılan Musul operasyonunun ne zaman başlayacağı bilinmiyor.

Öte yandan Musul operasyonunun Türkiye ve Barzani ile Irak hükümeti arasında yeni bir gerilim kaynağı olabileceği anlaşılıyor. Irak, Musul’un kurtarılması için hiçbir devletin asker göndermesine izin vermeyeceğini söylerken Barzani’ye bağlı peşmerge güçlerinin de Musul operasyonu için hazırlandığı duyuruldu.

Rudaw’ın haberine göre, “Musul’u Kurtarma Operasyonu”nda kullanılmak amacıyla 250 Hummer araç ve büyük miktarda cephane Mahmur ilçesinde bulunan Ninova Operasyonlar Komutanlığı’na ulaştırıldı. Peşmerge güçleri ve diğer Sünnilerden oluşan, 3 askeri tugayın eğitimini tamamlandığı ve operasyon için hazır olduğu belirtiliyor.