Putin: Türkiye, uçağımızı IŞİD tankerlerini korumak için vurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin, Türkmenler’i bahane ederek, IŞİD’den alınan petrol sevkiyatının güvenliliği için Rus savaş uçağını düşürdüğünü söyledi.

Putin: Türkiye, uçağımızı IŞİD tankerlerini korumak için vurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin, Türkmenler’i bahane ederek, IŞİD’den alınan petrol sevkiyatının güvenliliği için Rus savaş uçağını düşürdüğünü söyledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21) konuşan Putin, IŞİD’in petrol ticaretini Türkiye üzerinden yaptığına dair yeni bilgilere ulaştıklarını savundu.

Türkiye ve vurulan uçak hakkında yeni açıklamalar yapan Putin şöyle konuştu: “Elimizde yeni kanıtlar var. Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Uçağımızı bir daha emin oluyoruz ki Suriye’den İŞİD petrol kervanlarını rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular. Son günlerde ’emri Erdoğan vermemiş’ diyorlar. Bizim için bunun artık hiçbir önemi kalmadı.” açıklamasını yaptı.”

“Dev bir hata”

Rusya Devlet Başkanı Putin, savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesini “dev bir hata” olarak tanımladı.

Vladimir Putin, “Yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundum. Tüm mevkidaşlarım beni dikkatle dinledi ve çoğu, en azından Türkiye’yi tehdit etmeyen, korumasız bir Rus bombardımanını vurmanın tamamen lüzumsuz olduğu konusunda benimle hemfikir” diye konuştu.

Rusya’nın teröre karşı mücadele için geniş koalisyona hazır olup olmadığı sorusuna Putin, “Biz her zaman bundan yanaydık. Ancak birileri ani hedefleri için terör örgütlerinin bir kısmını kullandığı sürece bu mümkün değil” yanıtını verdi.

“Türkiye Kafkasya’da da teröristleri destekliyor”

Putin, “Uçağımızı vurma kararının, bu petrolün tankerlere doldurmak üzere limanlara sevkiyat yollarının güvenliğini sağlama isteğine dayandığını düşünmek için nedenimiz var. Yani Türkmenler bahane” dedi.

Moskova’nın terör konusunda Türkiye ile uzun zamandan beri problemleri bulunduğunu da dile getiren Putin, “Rusya’da ve özellikle Kafkaslar bölgesinde bizimle savaşan teröristler çoğu zaman Türkiye’de peydahlanıyor. Burada Türkiye yönetimi himayesi altında bir süre saklandıktan sonra tekrar Rusya topraklarında belirerek terör eylemleri düzenliyor. Biz Türkiye yönetimiyle defalarca bu konuyu gündeme getirdik. Ama şimdiye kadar maalesef bu konuda da Türkiye’den yardım ve anlayış görmedik.” şeklinde konuştu.

Erdoğan yine “istifa ederim” diyebildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Putin’in açıklamalarına cevaben ancak “ispatlarsa burada durmam” diyebildi. Oysa Putin daha önce ellerindeki delilleri Antalya’da G-20 Zirvesi’nde tüm liderlere gösterdiğini açıklamıştı.