Portekiz'de yeni hükümet

Portekiz'in yeni Başbakanı Sosyalist Parti'li Antonio Costa bugün yapılan törenle kabinesi ile birlikte resmen göreve başladı. Yeni bir Çipras mı olacak sorusunun cevabı merak ediliyor.

Portekiz'de yeni hükümet

Portekiz’in yeni Başbakanı Sosyalist Parti’li Antonio Costa bugün yapılan törenle kabinesi ile birlikte resmen göreve başladı. Antonio Costa, törende, kemer sıkma programının üstesinden gelecek bir programı olduğunu söyledi.

Portekiz Devlet Başkanı Anibal Cavaco Silva tarafından 4 Ekim’de yapılan seçimlerden bu yana geçen yaklaşık 2 aylık sürede görev vermemekte direndiği Antonio Costa, ulusal kalkınmayı sağlamak için dikkatli olacaklarını söylerken parlamentodaki diğer güçler tarafından desteklenen hükümetinin gücünün altını çizdi.

4 Ekim seçimlerinde iktidardaki liberal muhafazakar Sosyal Demokrat Parti ile hristiyan demokrat Halk Partisi 230 sandalyeli parlamentoda 107 sandalye kazanabilmişti. Sosyal demokrat Sosyalist Parti’nin mecliste 86 milletvekili bulunmakla birlikte liberal sol ittifak Sol Blok, Birlikçi Demokrasi Koalisyonu’nu oluşturan Portekiz Komünist Partisi ve Yeşiller hükümete dışarıdan destek veriyor.

Daha önce benzer kemer sıkma politikalarının uygulandığı Yunanistan’da da sosyal demokrat PASOK’un çöküşüyle birlikte büyük bir rüzgarla liberal sol ittifak SYRIZA iktidara gelmiş ancak Başbakan Aleksis Çipras’ın direnç gösterememesi sonrasında beklentiler boşa düşmüştü. Şimdi gözler Aralık ayında açıklanması beklenen Sosyalist Parti’nin hükümet programına çevrilmiş durumda.