Polonya seçimlerini milliyetçi sağ kazandı, sol silindi

Polynya seçimlerinde sol ve sosyalist partiler büyük bir yenilgi alarak 1989 yılında sosyalizmin çözülüşünden bu yana ilk kez parlamento dışı kalmış oldu.

Polonya seçimlerini milliyetçi sağ kazandı, sol silindi

Polonya’da Pazar günü yapılan genel seçimi, son dönemde mülteci karşıtı söylemi ile bilinen muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (Prawo i Sprawiedliwość-PIS) kazandı. Seçim sonucunun Polonya’da AB ve Rusya ile ilişkileri daha fazla gerginleştireceği söyleniyor.

Yüzde 37,7 oyla parlamentoda en az 232 sandalye elde eden PIS, böylelikle tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu da elde ediyor. Rusya ve göçmen karşıtı, ultra-muhafazakâr ve milliyetçi olan partinin lideri Jaroslaw Kaczynski 2010 yılında Rusya’da uçağının düşmesi sonucu ölen eski Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi.

Polonya’da önemli ağırlığa sahip Katolik Kilisesi’ne yakın olan Hukuk ve Adalet Partisi, sosyal yardımları artırma ve vergi indirimleri vaadinde bulunurken, kürtajın ve tüp bebeğin yasaklanmasını destekliyor. “Rusya’dan kaynaklanan tehdidin göğüslenmesi için güçlü bir NATO’ya ihtiyaç olduğunu” söyleyen PIS’in lideri Kaczynski, geçen hafta mültecilerin ülkeye hastalık ve mikrop getirebileceğini söylemişti. Kaczynski’nin,  birkaç ay sonra başbakanlığı, seçilen Beata Szydlo’dan devralacağı öne sürülüyor.

Seçim sonuçlarıyla birlikte Polonya parlamentosunun bileşimi tamamen sağ partilerden oluşuyor. Katılımın yüzde 51 olduğu seçimlerde Avrupa yanlısı iktidar partisi Yurttaş Platformu (Platforma Obywatelska-PO) yüzde 24,1 oy ile 135 sandalye kazanırken parlamentoya giren diğer partiler yüzde 8,8 oy ve 45 milletvekiliyle rock yıldızı Pawel Kukiz’in Kukiz’15 partisi, yüzde 7,7 oy ve 30 milletvekiliyle Modern (Nowoczesna) ile yüzde 5,2 oy ve 18 milletvekiliyle Polonya Halk Cephesi (Polskie Stronnictwo Ludowe-PSL) oldu.

Pazar günü yapılan seçimler sonrasında Polonya’da sol ve sosyalist partiler büyük bir yenilgi alarak 1989 yılında sosyalizmin çözülüşünden bu yana ilk kez parlamento dışı kalmış oldu.