Polis kimlere dokunabilir?

Manisa'da yapılan operasyonda, türbanlı kadınlara kelepçe takılması üzerine başlayan tartışma polisin kelepçe takmasının şartlarının sadece gericiler için mi oluşmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Polis kimlere dokunabilir?

Manisa’da Gülen cemaatine yönelik yapılan operasyonda, türbanlı kadınlara kelepçe takan polislerin ve Manisa Emniyet Müdürü’nün görevden alınması ve Manisa Valisi’nin açıklamaları polisin kelepçe takmasının şartlarının sadece gericiler için mi oluşmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Gülen cemaatinin, gözaltındaki türbanlı kadınlara kelepçe takılarak götürülmesine ilişkin fotoğraflar üzerinden başlattığı kampanya sonrasında AKP’nin geri adım atarak türbanlılara dokunulmayacağını göstermesi, polisin IŞİD militanlarına karşı tavrını çağrıştırdı. IŞİD militanları da kelepçesiz ve çoğu zaman kollarına dahi girilmeden sevk ediliyor. Bu çifte standardın bir açıklaması bulunmuyor.

Manisa Emniyet Müdürü dahi görevden alındı

İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Manisa’da yapılan bir operasyonda, zanlıların kelepçeli olarak gözaltına alınmasıyla ilgili yürütülecek soruşturmanın selameti açısından, Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren’in geçici olarak açığa alınarak görevinden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Manisa Valisi açıklama sonrası sessiz

Manisa Valiliği’nin gözaltına alınan türbanlı kadınlara ilişkin açıklamasında yer verdiği, “Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır.” sözleri büyük tepki çekmişti. Valinin türban takmayan kadınlardan özür dilemesi isteniyor.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, tepki çeken valilik açıklamasıyla ilgili söylemek istediği, eklemek istediği ya da düzeltmek istediği bir şey var mı sorusu üzerine sadece “Hayır hiçbir şey söylemek istemiyorum” yanıtını verdi.

Özgür Özel: “Şecaat arz ederken, sirkatin söylemek…”

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Vali’nin açıklamasını, “şecaat arz ederken, sirkatin söylemek” deyimiyle yorumladı.

Özel, başörtülü kadınlara kelepçe takma uygulaması nedeniyle Emniyet Müdürü’nün açığa alındığını hatırlatarak, “Daha sonra Vali’nin yaptığı açıklama kabul edilemez ifadeler içeriyor. Eğer Emniyet Müdürü’nü açığa aldıysanız, böyle bir açıklama için Vali’yi de Mars’a göndermeniz gerek” dedi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise, kimsenin kılık ve kıyafeti nedeniyle toplumda diğerine göre “üstün” olamayacağına dikkat çekerek, Manisa Valisi’ni kullandığı dildeki ayrımcılık nedeniyle özür dilemeye çağırdı.

Türkiye Barolar Birliği Vali’yi şikayet etti

Türkiye Barolar Birliği, Manisa Valisi’nin başörtülü kadınlara kelepçe takılmasıyla ilgili açıklamalarını yargıya taşıdı.

TBB, Manisa Valisi hakkında cezai soruşturma açılması talebiyle Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve idari soruşturma başlatılması talebiyle de İçişleri Bakanlığı’na başvurdu.