Polis bu kez bildiği IŞİD okullarını bastı

Polis, Pendik'te bugüne kadar göz yumduğu IŞİD okullarına baskın yaptı.

Polis bu kez bildiği IŞİD okullarını bastı

Polis, Pendik’te uzun süredir fiziki ve teknik takibe aldığı ve çoğunluğunu Özbekistanlı kişilerin oluşturduğu gruba önceki gece eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 24’ü 18 yaşın altında çocuklar ile Özbekistanlı ve Tacikistan uyruklu 53 kişi gözaltına alındı.

Polis okulların faaliyetinden haberdar

Öte yandan, bir dönem Mazlum-Der başkanlığına da aday olan gerici Uluslararası Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik’in operasyonlarla ilgili açıklamasında polis operasyonuna uğrayan 3 okula polisin daha önce defalarca kez geldiğini ve buralarda çocuklara eğitim verildiğini bildiklerini söylemesi bir skandalı da ortaya çıkardı.

AKP’nin bugüne kadar göz yumduğu cihatçı faaliyetlerinin ortaya çıkmasından endişelenerek kendisinin bir tasfiyeye gittiği yorumları yapılıyor.

Pendik’teki IŞİD faaliyetleri

Yapılan takiplerde doğu illerinden kaçak yollarla Türkiye’ye gelerek İstanbul’da Pendik bölgesini kendilerine üs olarak seçen Özbek ve Tacikistan asıllı kişilerin yakın zamanda Suriye ve Irak’a geçerek IŞİD saflarına katılma hazırlığında olduğu bilgisine ulaşıldı.

Bunun üzerine daha önceden belirlenen Pendik’te 13, Kayaşehir’de lüks bir sitede 5 farklı adrese baskın düzenlendi. Özel Harekat timlerinin karadan, havadan da helikopter desteği ile eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda okul adı altında faaliyet gösteren birçok yere baskın düzenlendi. Evlerde yapılan aramalarda grupların Suriye ve Irak’ta gidecekleri çatışma bölgelerinin haritaları ve irtibatların olduğu dokümanlar ele geçirildi.

Polisin yaptığı takiplerde Özbek ve Tacik uyruklu kişilerin özellikle bu bölgede bodrum katlarını kiraladıkları ve buraları eğitim kampına dönüştürdükleri belirlendi. Çocuklara, IŞİD örgütünün tanıtılarak İslam devletinde nasıl yaşayacakları konusunda eğitimler verildiği ileri sürüldü.

Özbeklerin IŞİD bağlantısı

El Kaide uzantısı olarak daha çok Afganistan sınırında faliyet gösteren Özbekistan İslami Hareketi, geçtiğimiz Ağustos ayında IŞİD’e biat ettiğini açıklamıştı. Özbek istihbaratı Suriye’de 5 binin üzerinde Özbek militanın IŞİD saflarında çatıştığını rapor etmişti. Raporlarda IŞİD’in Özbekistan’daki İslami grupları kendi saflarına çekmek için cihatçılara 30 bin dolar vaat ettiği söyleniyor.

Pendik’te yaşayan Özbek ve Taciklerin yasa dışı olarak işlettikleri okullarda çoğunluğu 18 yaşının altında olan çocuklara şeriat eğitimi veriliyordu.