Patronlar gözlerini yine İşsizlik Fonu'na dikti

Patronlar asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının kendilerini sıkıntıya sokacağını, işsizliğin ve kayıt dışının artabileceğini söyleyerek aba altından sopa gösterirken İşsizlik Fonu'ndaki 86 milyar liraya göz diktiler.

Patronlar gözlerini yine İşsizlik Fonu'na dikti

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam Çankaya Köşkü’nde patronlarla bir araya gelerek 1300 liralık asgari ücretin maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını isteyen işverenlere, ne gibi destekler vereceklerini konuştukları ortaya çıktı.

Başbakan Davutoğlu’nun patronlara, vergi ve ilave yüklerin paylaşılması hususunda hükümetin bir çaba içinde olacağını ama bu yükün tamamen devlet tarafından karşılanmasının da sigorta primlerinde indirim yapılmasının da beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Patronlar gözlerini işsizlik fonuna dikti

Patronlar asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının kendilerini sıkıntıya sokacağını, işsizliğin ve kayıt dışının artabileceğini söyleyerek aba altından sopa gösterdiği toplantıda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, primlerle ilgili indirim yapılamayacağını, ancak vergiyi aşağı çekmek için hazırlık yapacaklarını anlattı.

Asgari ücretin toplam ek maliyetinin 16 milyar lira olacağın ifade eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Bunun en azından yarısını devletimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz bunun tamamını da verecek kapasitede. İşsizlik fonunda birikmiş 86 milyar para var, o fonda biriken paradan verilebilir” dedi. Böylece işsizlik fonu bir kez daha amacı dışında patronlara teşvik amacıyla masaya getirilmiş oldu.

Hak-İş ve Türk-İş temsilcileri sessiz

Toplantıya katılan işçi sendikaları temsilcileri ise sadece asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasıyla Türkiye batacakmış gibi bir algı yaratılmasının yanlış olduğuna dikkat çekmekle yetindi.

Hak-iş Başkanı Mahmut Arslan ise taşeronlaşmaya karşı çıkmak ve kamudan başlayarak taşeronlaşmanın tamamen kaldırılmasını konuşmak yerine, kamuda kadroya alınmayacak taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin bir an önce imzalanmasını talep etti.