Paris'te terör: 7 ayrı saldırı, en az 153 ölü

Fransa, dün gece yaşanan terör saldırılarıyla sarsıldı.

Paris'te terör: 7 ayrı saldırı, en az 153 ölü
Eyfel Kulesi ile yapılan barış işareti sosyal medyada popüler oldu

Eyfel Kulesi ile yapılan barış işareti sosyal medyada popüler oldu

Paris’in doğusunda 7 ayrı noktaya koordineli bir şekilde yapılan saldırılarda en az 153 kişi yaşamını yitirdi, 80’i ağır olmak üzere 200’den fazla kişi de yaralandı. Koordineli gerçekleştirilen saldırılarda, Le Petit Cambodge (Küçük Kamboçya) isimli restoran, Le Carillon isimli bar, La Casa Nostra isimli restoran, La Belle Equipe isimli kafe ile Stad de France ve Bataclan Konser Salonu hedef alındı. Saldırılar eş güdümlü bir şekilde ve kısa aralıklarla yapıldı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmamakla birlikte tüm dikkatler IŞİD’in üzerine yoğunlaşıyor. Saldırganların tam sayısı bilinmemekle birlikte Stade de France yakınlarında 3 intihar saldırısında bulunulduğu ve Bataclan Konser Salonu’nda 5 ya da 6 saldırgan bulunduğu biliniyor. Bununla birlikte, bazı saldırganların henüz yakalanamadığı da gelen bilgiler arasında. Fransız polisi, 8 saldırganın öldüğünü, bunlardan 7’sinin üzerlerindeki bombaları patlatarak öldüklerini açıkladı.

Saldırılar nerelere yapıldı?

paris13

Saldırılar Türkiye saatiyle 23.00’te, karşı karşıya olan Le Carillon isimli bara yönelik başladı. Hemen ardından barın hemen karşısındaki Le Petit Cambodge (Küçük Kamboçya) restoranına sıçradı. 23.50’de Stad de France’ın yakınlarında patlama sesleri duyuldu. 23.57’de Bataclan Konser Salonu’nda Amerikalı ‘death metal’ grubu Eagles of Death konserini izlemek için orada olan insanların rehin alındığı ortaya çıktı.

Saldırganların, AK-47 Kalaşnikof tüfekler, el bombaları, çeşitli patlayıcılar kullandıkları biliniyor. Öte yandan, saldırılarda Fransız yapımı FAMAS tüfekleri kullanıldığı iddiaları ise doğrulanamadı. Görgü tanıkları, saldırganların, siyah kıyafetler giydiklerini ve maske kullanmadıklarını bildirdiler.

paris1Saldırılar Le Carillon ile başladı

Saldırganlar önce Le Carillon isimli bara saldırdılar. Burada insanlar ateş açan teröristler daha sonra caddenin karşısına geçerek Le Petit Cambodge (Küçük Kamboçya) isimli restorana ateş etmeye başladılar. Bu saldırılarda en az 14 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Saldırganlar daha sonra biri Belçika plakalı olan iki arabayla kaçtılar.

Saldırganların bir sonraki hedefi ilk saldırının yakınlarındaki La Casa Nostra adındaki İtalyan restoranı oldu. Burada terasa doğru bir kaç el ateş edildi ve en az 4 kişi öldürüldü.

paris15Stade de France yakınlarında patlamalar

Stade de France’da Fransa ve Almanya arasında oynanan dostluk maçı sırasında patlama sesleri duyulmaya başlandı. Yaşanan 3 ayrı patlamanın da stada yönelik intihar saldırıları olduğu ancak saldırganların stada ulaşamayınca üzerlerindeki bombaları dışarıda patlattıkları bildirildi. Stade de France çevresinde en az 4 kişi öldürüldü.

Fransa-Almanya maçını Fransa Devlet Başkanı François Hollande da izliyordu. Bir görgü tanığı, patlamalar stadın içinde değil ama yakınında olduğunu, önce bir büyük patlama, hemen ardından biraz daha küçük ikinci bir patlama olduğunu ve bu sırada biz hiçbir şey olmamış gibi maçı izlemeye devam ettiklerini, o sırada helikopterlerin geldiğini, bundan sonra üçüncü bir patlamanın daha olduğunu anlattı. Üçüncü patlamadan önce stadyumda anons yapıldı ve çıkış için güney, kuzey ve batı kapılarının kullanılması istendi.

Maçın bitiminden sonra bir grup seyirci stattan ayrılmayıp sahaya inerken stattan ayrılanların Fransız Milli Marşı “La Marseillaise”i söylediği görüntüler sosyal medyaya düştü.

Saldırılar La Belle Equipe ile devam etti

Bu saldırıların daha güneyinde saldırganların hedefi bu kez La Belle Equipe ismindeki bardı. İki saldırgan arabayla geldikleri olay yerinde bir kaç dakika boyunca etrafa ateş açtıktan sonra yine arabayla kaçtılar. Buradaki saldırıda en az 19 kişi hayatını kaybetti.

Bataclan Konser Salonu, Siyonist oldukları iddiasıyla tehditler alıyordu

Bataclan Konser Salonu, Siyonist oldukları iddiasıyla tehditler alıyordu

Bataclan Konser Salonu’na operasyon

Gecenin en büyük saldırısı ise Bataclan isimli konser salonuna yapıldı. Amerikalı ‘death metal’ grubu Eagles of Death konseri için gelenler saldırganlar tarafından rehin alındı. Binanın büyük oluşu ve çok sayıda çıkışı olması nedeniyle konseri izlemeye gelen bin 500 kişiden pek çoğu saldırganlardan kurtularak dışarıya çıkabildi.

Tekbir getirip “Suriye için” diye bağırdıkları bildirilen saldırganlar konser salonuna girmeleriyle birlikte birkaç kez yeniden doldurdukları silahlarını ateşlemeye başladılar. Bazı görgü tanıkları, saldırganların kalabalığın arasına 3 el bombası attıklarını da söyledi. Bu saldırı yaklaşık 20 dakika kadar sürdükten sonra saldırganlar 100’e yakın kişiyi rehin aldılar.

paris11Saldırının üzerinden 2 saat geçtikten sonra 200 kişiden oluşan GIGN (Fransız Jandarma Özel Harekat) birlikleri konser salonuna operasyon düzenlediler. Yaklaşık 40 dakika süren operasyonda 3 saldırgan üzerlerindeki bombaları patlatarak ölürken, bir saldırganda polis tarafından vurulduktan sonra üzerindeki bombayı patlattı. Ayrıca konser salonunun dışında 5. bir saldırganın da üzerindeki bombayı patlattığı bildirildi.

Operation sonucunda Bataclan Konser Salonu’nda en az 112 kişinin öldüğü duyuruldu. Saldırıda müzik grubunun da öldürüldüğü duyurulsa da daha sonra grubun saldırıdan kurtulduğuna dair haberler de geçildi.

Saldırıyı üstlenen olmadı

Saldırıyı üstlenen olmazken sosyal medyada IŞİD’e yakın hesapların saldırıyı kutladıkları görüldü. İslam coğrafyasında “Paris yanıyor” ‘hashtag’inin en popüler başlık haline geldiği bildirildi.

Öte yandan saldırı, 2008 yılında Hindistan’ın Mumbai kentinde yaşanan saldırıları hatırlattı. 26 Kasım’da başlayıp 29 Kasım’a kadar süren saldırılarda 10 saldırgan, 6 ayrı noktaya 12 saldırı gerçekleştirmiş, saldırılarda 166 kişi ölürken 600’den fazla kişi de yaralanmıştı. Paris saldırıları, bu tür koordineli ve birden çok hedefli saldırıların ikinci örneği oldu.

FRANCE-ATTACKS-PARISFransa’da panik

Saldırılar sonrasında Fransa’da ve Paris’te büyük panik yaşanırken, saldırıların gerçekleştiği 10. ve 11. bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Fransız polisi daha sonra ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı da ilan etti.

Fransa Devlet Başkanı Hollande yaptığı açıklamada, “Fransa sınırlarını kapatacak. Teröristler bizi korkutmak istiyor ancak Fransız milleti kendini savunmasını bilecektir. Bütün güçler harekete geçirildi. Askeri birlikler de yolda.” dedi.

Hollande, tüm Fransız topraklarında olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Fransa’da olağanüstü hal bundan önce, sadece Paris ile sınırlı olmak üzere, 2005’te Paris banliyölerindeki ayaklanma esnasında ilan edilmişti. 8 Kasım 2005’te başlayıp, 4 Ocak 2006’ya kadar sürmüştü. Öte yandan, Fransız ordu birlikleri de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Paris sokaklarında görevlendirildi.

paris8Saldırı ile birlikte Fransa’da “kırmızı alfa”, “beyaz plan” ve olağaüstü hal ilan edilmiş oldu. Beyaz Plan, sağlıkla ilgili durumlarda sağlık sisteminin bu duruma cevap verme planı şeklinde özetlenebilir. Kırmızı Alfa ise 1978’de düzenlenmiş yaralılara, kazazedelere ve felaketzedelere yardım planı.

Öte yandan, Paris’teki Orly Havalimanı kapandı. Bütün uçuşlar iptal edildi. Diğer havalimanı Roissy ise operasyonlar için kullanımda. Amerikan Havayolları da Paris uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.