Paris'te terör: IŞİD saldırıları üstlendi mi? - Dakika dakika gelişmeler

Paris'te çatışma çıktığı ve bombaların patladığı haberleri geliyor.

Paris'te terör: IŞİD saldırıları üstlendi mi? - Dakika dakika gelişmeler

Paris’in doğusunda bir restoranda ve bir konser salonunda iki ayrı silahlı saldırı gerçekleşti. Ayrıca Fransa-Almanya dostluk maçının oynanmakta olduğu Stade de France’ın yakınlarında iki ayrı patlama sesi duyuldu. Ölü ve yaralıların olduğu belirtiliyor.

paris1

Saldırganların La Carillon adlı bir barda açtıkları ateş sonucunda en az 18 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Görgü tanıkları yüzleri açık olan saldırganların 5 ya da 6 kişi olduklarını ve bir konser salonunda 60 kişiyi rehin aldıkları bildiriliyor.

Vine videosunda Stade de France yakınlarındaki patlama sesi duyuluyor. Patlamaların el bombalarından kaynaklandığı iddia ediliyor. Stade de France’a giriş ve çıkışların yasaklandığı bildiriliyor.

Liberation gazetesine göre saldırganlar tekbir getirerek ateş etmeye başladılar.

https://twitter.com/EsrErms/status/665291417753907200

Maçın bitimiyle birlikte taraftarlar sahanın içerisinde bekliyorlar.

Ölü sayısının 30’u aştığı iddia ediliyor. Saldırıların restoran, konser salonu ve Stade de France’da eş zamanlı olarak yaşandığı iddiaları var. Fransız polisi, konser salonuna bir operasyon için hazırlık yaptığı bildiriliyor.

Olay yerinden fotoğraflar saldırıların boyutunu anlatıyor.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH A general view of the scene shows rescue service personnel working near the covered bodies outside a restaurant following a shooting incident in Paris, France, November 13, 2015. REUTERS/Philippe Wojazer

FRANCE-UNREST-ATTACK

General view of the scene that shows the covered bodies outside a restaurant following a shooting incident in Paris

Saldırıyı henüz üstlenen olmamakla birlikte IŞİD’in Twitter üzerinden saldırıları kutladığı bildiriliyor.

Bir görgü tanığı, patlamalar stadın içinde değil ama yakınında olduğunu, önce bir büyük patlama, hemen ardından biraz daha küçük ikinci bir patlama olduğunu ve bu sırada biz hiçbir şey olmamış gibi maçı izlemeye devam ettiklerini, o sırada helikopterlerin geldiğini, bundan sonra üçüncü bir patlamanın daha olduğunu anlattı.

Üçüncü patlamadan önce stadyumda anons yapıldığı ve çıkış için güney, kuzey ve batı kapılarının kullanılmasının istendiği bildiriliyor.

AFP de ölü sayısının en az 30 olduğu yönünde haberler geçiyor. AP ise ölü sayısını 35 olarak bildiriyor.

Saldırılar 10. ve 11. bölgelerde gerçekleşti. Saldırının olduğu bir yer “Küçük Kamboçya” adlı bir restoran. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı da saldırılarda hedef alınan yerlerden biri.

paris6

 

Saldırıların yaşandığı yerler.

Reuters, Les Halles alışveriş merkezinde yeni bir saldırının olduğunu duyurdu. CNN, BFMTV’ye dayanarak ölü sayısının 60’ı geçtiğini iddia etti.

10. ve 11. bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği haberleri geliyor. Bölgeye askeri sevkiyat yapıldığı iddia edildi. Görgü tanıkları, saldırganın “Allahuekber Suriye için” dediğini söylüyor.

Fransa Devlet Başkanı Hollande sınırları kapatacaklarını açıkladı.

Konser salonundan silahlar ve çığlık sesleri geldiği söyleniyor.

France 24 muhabiri, konser salonunda en az 20 kişinin cesedini gördüğünü bildirdi. Muhabir salonda verilecek konser için orada bulunduğunu da aktardı.

Fransa Devlet Başkanı Hollande’ın açıklamaları şöyle: “Fransa sınırlarını kapatacak. Teröristler bizi korkutmak istiyor ancak Fransız milleti kendini savunmasını bilecektir. Bütün güçler harekete geçirildi. Askeri birlikler de yolda.”

Fransız hükümeti olağanüstü toplanıyor.

Hollande, tüm Fransız topraklarında olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Fransa’da olağanüstü hal bundan önce, sadece Paris ile sınırlı olmak üzere, 2005’te Paris banliyölerindeki ayaklanma esnasında ilan edilmişti. 8 Kasım 2005’te başlayıp, 4 Ocak 2006’ya kadar sürmüştü.

CNN, stadyuma civarındaki patlamalardan birinin intihar saldırısı olduğunu ileri sürdü. Saldırganın stadyuma ulaşamadan üzerindeki bombayı patlattığı da iddia ediliyor. AFP, Fransız polisinin Stade de France yakınlarında 2 intihar saldırısı yapıldığını doğruladığını bildirdi.

paris7

Paris’te 3, 5, 8, 9 ve 11 numaralı metro hatları kesildi. Paris’te okulların yarın tatil edildiği duyuruldu.

Hollande’ın açıklamasında Kırmızı Alfa, Beyaz Plan ve olağaüstü hal ilan ettiği bildiriliyor. Beyaz Plan, sağlıkla ilgili durumlarda sağlık sisteminin bu duruma cevap verme planı şeklinde özetlenebilir. Kırmızı Alfa ise 1978’de düzenlenmiş yaralılara, kazazedelere ve felaketzedelere yardım planı.

paris8

Fransız ordusu Paris sokaklarında.

Polis konser salonuna operasyona başladı. 200 kişiden oluşan GIGN (Fransız Jandarma Özel Harekat) birlikleri Les Halles Konser Salonu’na gönderilmişti.

Paris itfaiyesi en az 43 kişinin öldüğünü teyit etti.

Konser salonundan 150 kadar rehinenin çıkarıldığı ve en az 28 rehinenin salonun 1. katında mahsur kaldığı bildiriliyor. iTele’ye göre Bataclan’daki 3 teröristten biri öldürüldü. Bir görgü tanığı, Bataclan’da pek çok kişinin sahne kısmından geçip dışarı çıktığını anlattı.

Konser salonundan patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

Paris’teki Orly Havalimanı kapandı. Bütün uçuşlar iptal edildi. Diğer havalimanı Roissy ise operasyonlar için kullanımda.

paris9

paris10

paris11

paris12

Bataclan Konser Salonu’ndaki operasyonun sona erdiği ve Fransız güvenlik güçlerinin iki teröristi öldürdüğü bildiriliyor.

Bataclan Konser Salonu’nun içerisinden görüntüler.

Hollande G-20 zirvesine gelmeyeceğini açıkladı. Yarın sabah Elysée sarayında güvenlik konseyini toplayacak.

Fransız kanalı iTele, Bataclan Konser Salonu’ndan is mini vermeyen bir görevlinin salonun içerisinde “düzinelerce” kişinin öldüğünü söylediğini bildirdi.

Bataclan’da konser veren Eagles of Death grubunun katledildiği doğrulandı.

AFP, polis kaynaklarının Bataclan Konser Salonu’nda yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü bildirdiğini iddia etti.

IŞİD’in saldırıları üstlendiği bildiriliyor.

Hollande’ın Bataclan Konser Salonu’na doğru yola çıktığı bildirildi.

Eyeful Kulesi’nin ışıkları Paris’te ölenlerin anısına kapatıldı.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı, konser salonunda en az 118 kişinin öldüğünü açıkladı.

Polis, ikinci bir emre kadar açık hava etkinliklerinin yasaklandığını ve Parislilerin evlerinden dışarıya çıkmamasını bildirdi.