Paris katliamı silah üreticilerine yaramış

Paris saldırılarının hemen ardından uluslararası silah üreticilerinin hisseleri hızla yükselmiş.

Paris katliamı silah üreticilerine yaramış

Paris saldırılarının hemen ardından uluslararası silah üreticilerinin hisseleri hızla yükselmiş. CNN Türk’ün Londra muhabiri Metin Güneş’in bildirdiğine göre dünyanın önde gelen ve genelde “savunma sanayi” diye tabir edilen silah üreticilerinin hisse senetlerinde büyük artışlar meydana geldiği gözlendi.

Paris saldırıları Cuma gecesi gerçekleşti. O günden bu yana Fransa Cumhurbaşkanı, IŞİD’e savaş ilan etti ve Fransa’nın Suriye’deki bombardımanı önemli ölçüde yoğunlaştı. Fransa, Ocak ayından beri Irak’ta IŞİD’i bombalıyordu ve Eylül’de de grubun Suriye’deki hedeflerini sınırlı da olsa bombalamaya başlamıştı.

Pazartesi sabahı itibariyle dünyanın önde gelen ve genelde “savunma sanayi” diye tabir edilen silah üreticilerinin hisse senetlerinde büyük artışlar olduğu dikkati çekti.

Pazartesi günü Fransa borsası düşüşe geçerken, Fransa’nın en büyük silah üreticisi olan Thales’in hisseleri bir gün içersinde yüzde 3 oranında arttı. Artışlar öyle ani oldu ki, piyasaların satın almak için sabırsızlandıkları gözlendi.

Dow Jones endeksindeki silah üreticilerinin hisseleri Pazartesi sabahından bugüne dek yüzde 12 artış gösterdi. Reuters haber ajansı da havacılık ve savunma hisselerinin Fransa saldırıları sonrası hızla çıkışa geçtiğine dikkat çekti. Özellikle medyanın savaş çığlıkları attığı dönemlerde, askeri malzeme ve silah üreten şirketlerin hisselerinin genelde hızla çıkışa geçtiği belirtiliyor.