Paris Katliamı G-20’de mültecilere ne getiriyor?

Paris Katliamı G-20’de mültecilere ne getiriyor?

Paris Katliamı G-20’de mültecilere ne getiriyor?

AB ülkeleri liderlerinin, Avrupa içerisinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması’nın yaşanan terör saldırılarıyla birlikte tehdit altında olduğu konusunda G-20 Zirvesi’nde anlaştığı bildirildi.

G-20 Zirvesi taslak bildirgesi için liderler, sınır kontrollerini güçlendirme ve havaalanı güvenliği konusunda daha fazla çaba harcayacaklarına ilişkin uzlaştılar.

Tepkilere zemin oluşturacak adımlardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Paris’teki saldırının sorumlusu olan kişi bir suçludur, mülteci veya sığınmacı değildir. Belirlemiş olduğumuz göç gündemini değiştirmeye çalışanları bu konuda ciddiyete davet ediyorum.”  dedi.

Alman Başbakanı Angela Merkel ise köşeye sıkışmış görünüyor. Ülkesindeki  müttefikleri Paris saldırılarıyla birlikte ülkeye giriş yapan göçmenlerin sayısını kontrol altına almak için daha katı yaptırımlar uygulanması gerektiğini söylerken, Merkel’in mültecilere kapıları açmak konusundaki politikasından vazgeçmesi için basıncı arttırıyor.

Paris katliamı sonrasında Avrupa’daki sağ iktidarların ve siyasi partilerin temsilcilerinden gelen açıklamalar sığınmacı, mülteci ve göçmenlere kıta ülkelerinin kapıları derhal kapatmasını içeriyor.

Bu açıklamaların en çarpıcı olanlarından biri dün Polonya Dışişleri Bakanı’ndan geldi. Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski “Avrupa’ya akan yüz binlerce Suriyeli mülteci bir ordu kurmak üzere eğitilerek Suriye’yi özgürleştirmek üzere ülkelerine gönderilebilir, bu konuda onlara yardımcı olabiliriz” dedi.

Avrupa’nın sığınma, göç ve iltica konularında daha da sertleşeceği bir döneme girilirken, emperyalist ülkelerin, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yaratmış olduğu savaş ortamı AB’nin yeni bir denge arayışı içerisine girebileceğinin işaretlerini barındırıyor.