Panda dili çözüldü

2010 yılında başlatılan ‘panda dili sözlüğü’ projesinde, pandaların çıkardığı 13 farklı sessin ne anlama geldiği bulundu.

Panda dili çözüldü

Çin’in Şinhua ajansının haberine göre, ülkenin güneybatısındaki merkezde bilim insanları, 2010 yılında başlattıkları ‘panda dili sözlüğü’ projesi kapsamında, pandaların çıkardığı 13 farklı sessin ne anlama geldiğini açıkladı.

Bilim insanları, pandaların yemek, kavga ve çiftleşme gibi faaliyetleri esnasında çıkardığı sesleri inceleyerek, ‘açım’, ‘mutsuzum’, ‘güzel’ gibi ifadeler kullandığını ortaya çıkardı. Şinhua’ya konuşan PKAM Başkanı Zhang Hemin de araştırmalar neticesinde ortaya ‘ilginç’ sonuçların çıktığını belirtti.

Hemin, ‘‘Anne pandanın bir kuş gibi cıvıldaması, hayvanın yavruları için endişelendiğini gösterir. Panda bir yabancı geldiğinde de havlamaya benzer yüksek bir sesle bağırır. Bu ‘defol’ anlamına gelir’’ dedi. Erkek pandaların aşık olduğunda melemeye benzer sesler çıkardığını de belirten Hemin, dişi pandaların ise buna cıvıldama ile karşılık verdiğini paylaştı.