Özgecan'ın katillerine ağırlaştırılmış müebbet

Geçtiğimiz Şubat ayında vahşi bir cinayetle aramızdan ayrılan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katilleri için karar verildi.

Özgecan'ın katillerine ağırlaştırılmış müebbet

Geçtiğimiz Şubat ayında vahşi bir cinayetle aramızdan ayrılan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katillerinin karar duruşması yapıldı. Üçüncü kez mahkemeye çıkan Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe’ye Özgecan’ı öldürdükleri için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken tecavüz ve diğer suçlardan da minibüs şoförü Ahmet Suphi Altındöken’e 27, arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl hapis cezası verildi.

Özgecan, 11 Şubat günü evine giderken minibüse binmiş ve sonra kendisinden haber alınamamıştı. 2 gün sonra Özgecan’ın yakılmış cesedi bulunmuştu. Korkunç cinayetin ayrıntıları ortaya çıkınca ise Türkiye ayağa kalktı.

“Umarız bundan sonra bu karar bütün ülkede emsal teşkil eder”

Bugün kararın açıklanmasının ardından Aslan ailesinin avukatı Efkan Bolaç şöyle konuştu:

“Neredeyse 40 yılın üzerinde bir süre içeride kalacaklar gibi görünüyor. İstediğimiz gibi bir karar çıktı. Kamuoyunun baskısı, örnek olacak bir karar olması isteği bu sonucu getirdi. Dosyada son söz söylenirken amcası bir şey söylemişti ‘Bir ceza istiyorum’ diye. Bu ceza bundan sonraki bütün kadın cinayetlerinde örnek olur diye düşünüyoruz. İndirimsiz, ‘çok seviyordu ağır tahrik altındaydı’ gibi örneklemelerin olmayacağı bir süreç olsun istiyoruz. Umarız bundan sonra bu karar bütün ülkede emsal teşkil eder.

“Kadın cinayetleri yüzde 1500 arttı”

Ülke açısından hiç değilse son dönemlerde alınmış bir karar olarak görmek lazım. Mahkemelerin elinde bu tür kararları verme, indirim uygulamak mahkemelerin, hakimlerin elinde. Şunu görmek lazım, kadın cinayetleri bakıldığında politik olmuş durumda. Neredeyse yüzde 1500 artmış cinayetler. Bunu aileden sorumlu bakanlık söylüyor. Bunların önüne geçmek için caydırıcı önlemler alınması gerekiyor. Tarsus Ağır Ceza hakimliği üzerine düşeni yaptı ve indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.”

“Aile ‘Bir ceza olsun örnek olsun emsal olsun’ istiyordu”

Baba Necmettin Altındöken’in, “Tüm Türkiye’den özür diliyorum oğlumun yaptığı için” dediğini de aktaran Bolaç şöyle devam etti:

“Özgecan’ın ailesi indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istiyordu. Ailenin söylediği şey aynıydı ‘Bir ceza olsun örnek olsun emsal olsun’. Bugün özel bir durum varmış, Özgecan’ın anne babasının evlilik yıldönümüymüş. Böyle bir tesadüf oldu. Bundan sonraki süreç zannedersem temyiz süreci olacak. Temyizden sonraki süreci bekleyeceğiz.”

Kadın örgütleri indirime karşı harekete geçti

Dava öncesinde ellerinde dövizlerle Tarsus Adliyesi’nin bahçesinde toplanan Tarsus Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Kadın ve Demokrasi Derneği temsilcileri basın açıklamaları yaparak kadın katillerinin tahrik indiriminden faydalanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini ifade etti.