ORS’de patron yeni oyun peşinde

Ankara Sincan’da bulunan Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS)’nde çalışan işçilerin Mayıs ayında başlayan metal direnişi sırasında kendi aralarında yarattıkları birliği dağıtmak için patron yeni bir oyun peşinde. Metal ayında Bursa merkezli başlayan ve metal sektörünü etkileyen direnişin önemli merkezlerinden biri olan Ankara Sincan kurulu ORS’de işçiler sarı sendika Türk Metal’i göndermiş, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’e... View Article

ORS’de patron yeni oyun peşinde

Ankara Sincan’da bulunan Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS)’nde çalışan işçilerin Mayıs ayında başlayan metal direnişi sırasında kendi aralarında yarattıkları birliği dağıtmak için patron yeni bir oyun peşinde. Metal ayında Bursa merkezli başlayan ve metal sektörünü etkileyen direnişin önemli merkezlerinden biri olan Ankara Sincan kurulu ORS’de işçiler sarı sendika Türk Metal’i göndermiş, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’e geçmişti.

İŞLETMENİN ELİNDEKİ “TEMİZLİK LİSTESİ” TEPKİ ÇEKİYOR

Fabrikada metal işçilerinin kendi aralarında kurduğu birliği kıramayan yönetim eski Türk Metal temsilcileri yoluyla harekete geçti. İşletmenin Kırklareli ve Sincan’da bulunan yerleşkelerinde işçilerin kalacağı yeni barakalar inşa eden işletme yönetimi, buralara sarı sendika Türk Metal’in adamlarını yerleştirmeye başladı. Yeni işçi alımları yoluyla fabrikada sorunlu olarak görülen kısımların kontrol altına alınmaya çalışıldığına dikkat çeken ORS işçileri duruma tepki gösterdi.

Patronun işçilerin birliğini kırmaya yönelik adımları ise sadece yeni işçi alımıyla sınırlı değil. Fabrika yönetiminin direniş sırasında öncülük rolü üstlenen işçileri işten çıkartacağı da fabrikada huzursuzluk yaratmış durumda. Fabrika yönetiminin elinde 210 kişilik bir “temizlik listesi” bulunduğunu belirten işçileri, tek bir işçi çıkartılması durumunda iş bırakacaklarını fabrika yönetimine iletti.

METAL PATRONLARI DİRENİŞİN ZAYIF KARNINA VURMAYA ÇALIŞIYOR

ORS’de Birleşik Metal İş’e geçen işçiler şimdilik fabrika yönetiminin adımlarına karşı hazırlıklı olduğu görülürken, metal direnişinin merkezi olan diğer fabrikalarda durumun daha farklı olduğu görülüyor. Özellikle Tofaş, Ford Otosan ve Ototrim’de direnişin öncüsü konumunda olan işçiler parça parça işten çıkartılırken, durumun bir daha tekrarlamaması için fabrika yönetimlerinin önlem aldığı dikkat çekiyor.

Metal direnişinden en çok etkilene Koç Holding bünyesinde bulundurduğu işletmelerde yüzlerce işçiyi şimdiye kadar işten atarken, işçi hareketinin metal direnişi sonrasında bu noktalarda sınıf sendikacılığını şimdilik güçlendiremediği görülüyor. Öte yandan direnişin en ileri unsurları arasında yer alan Renault ve ORS fabrikalarında ise sınıf sendikacılığının yavaş yavaş ete kemiğe büründüğü ise dikkat çekiyor.