Ölüm haberlerinin sonu gelmiyor

Mahallelerdeki ağır yıkım fotoğraflara yansırken Nusaybin'de sokağa çıkma yasağının genişletilmesine karar verildi.

Ölüm haberlerinin sonu gelmiyor

sur17Sur, Dargeçit, Nusaybin, Silopi ve Cizre’de sokağa çıkma yasakları devam ediyor. Mahallelerdeki ağır yıkım fotoğraflara yansırken Nusaybin’de sokağa çıkma yasağının genişletilmesine karar verildi.

Ölümler artıyor

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, twitter hesabından, Cizre’de 8 aylık hamile Güler Yamalak’ın kurşunla yaralandığı için hastaneye kaldırıldığını, annenin kurtulduğunu ancak bebeğin yaşatılamadığını duyurdu.

DİHA’nın haberine göre Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Mahallesi’nde evinin damına çıkan 9 çocuk annesi 40 yaşındaki Ayşe Buruntekin isimli kadın özel harekat polislerince açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Karşıyaka Mahallesi’nde 11 yaşındaki Mehmet Mete adli bir çocuğun, bulunduğu eve tanklardan atılan top mermisinin isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı uygulanmayan Gırnavus Mahallesi’nde 30 yaşındaki Emire Gök, nerden geldiği henüz belirlenemeyen kurşunun isabet etmesiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

sur05İdil ilçesinde hendek ve barikatların bulunduğu Yeni Mahalle’de meydana gelen patlamada 3 kişi hayatını kaybetti. Kimi kaynaklar patlamanın evdeki mutfak tüpünden kaynaklandığını kimileri ise YDG-H üyelerinin yaptığı patlayıcının ellerinde infilak etmesiyle gerçekleştiğini öne sürdü.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Silopi’de bulunan HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez, şu ana kadar yedi kişinin hayatını kaybettiğini ve cenazelerin nakledilemediğini söyledi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde çıkan çatışmada hayatını kaybeden 24 yaşındaki Jandarma Komando Uzman Çavuş Erdoğan Kaya Manisa’da toprağa verildi.

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı genişletildi

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de 4 mahallede uygulanan sokağa çıkma yasağının ilçe geneline uygulanması kararı alındı. Nusaybin Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, Abdülkadirpaşa Mahallesi, Fırat Mahallesi, Dicle Mahallesi ve Yenişehir Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı uygulandığı hatırlatıldı.

21 Aralık 2015 Pazartesi günü 10.00 itibarıyla Yenituran, Yeşilkent, Mor Yakup, Zeynelabidin, Kışla, 8 Mart, Gırnavas, Devrim, Selahaddin Eyyubi, İpekyolu ve Barış mahallelerinde de sivil vatandaşların zarar görmemesi için ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ifade edilen açıklamada, söz konusu yasağa vatandaşların uymasının, can ve mal güvenlikleri yönünden önem arz ettiği kaydedildi.

sur02Mardin’in Nusaybin kaymakamlığının 11 mahallede daha sokağa çıkma yasağının saat 10.00’dan itibaren uygulanacağı belediye hoparlöründen duyurması üzerine saat 06.00’da uyananlar, açık buldukları market, manav ve fırınlara akın etti. Bazı kişiler yanlarına alabildikleri ev eşyalarıyla birlikte, çatışmalardan etkilenmemek için ilçeyi terketti. İlçede kalanlar ise, kuru gıda, ekmek, sebze ve meyve stoku yaptı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2 gündür, sokağa çıkma yasağı uygulanan Abdülkadir Paşa, Fırat, Yenişehir ve Dicle mahallelerinden şiddetli patlama ve ağır silah sesleri geliyor. Polis ekiplerinin yasaklı olan 4 mahalle çevresinde devriye gezdiği söyleniyor.

Cizre’de en az 300 ev yıkıldı

Cizre ve Silopi ilçelerinde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra başlatılan operasyonlar sürüyor.

Cizre’deki Yasef Mahallesi’ndeki barikatlar tanklardan yapılan atışlar ile yıkılmaya çalışılırken, Cizre Devlet Hastanesi bahçesine de tank ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Hastane Camisi yakınında konuşlanan bir tanktan da Yasef Mahallesi’ndeki belirlenen barikatlara ateş açıldı. İlçeye askeri sevkiyata da devam edildi. Cizre Tank Taburu’nda da ambulanslar hazır bekletiliyor.

sur10Cizre ilçesindeki çatışmalar ve patlamalar sürerken, Cizre Emniyet Müdürlüğü’nün arkasına indirilmek istenen askeri helikoptere ateş açıldı. Saldırı üzerine helikopter ani manevra yaparak inmeden bölgeden uzaklaşırken, çatışmaların Nur, Cudi ile Yasef Mahallesi’nde yoğunlaştığı bildirildi.

Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı bir haftayı geride bırakırken çatışmalar ve operasyonların yoğunlaştığı Yafes ile Cudi mahallelerinde yaklaşık 300 ev isabet eden mermilerle hasar görürken buradaki aileler yakınlarının yanına yerleşti. İlçenin hâkim tepelerinde konuşlandırılan tanklar belirlenen hedeflere top atışları yaptı.

Yaklaşık 30 zırhlı araçtan oluşan konvoy, Yafes Mahallesi’ne girdi. 23 Nisan İlköğretim Okulu’ndan dumanlar yükselirken çatışmaların yoğunlaştığı Cudi ve Başak mahallelerinde birçok elektrik direği yıkıldı, trafolar patladı ve evlere elektrik verilemedi. İlçe genelinde içme suyu verilemezken, gıda sıkıntısı başladığı da ifade edildi. Bazı kişiler ellerinde beyaz bez sallayarak mahallelerden çıkabildi.

DİHA’nın haberine göre, Cudi Mahallesi’ne Caferi Sadık Tepesi’ne konuşlandırılan tanklarla girmeye çalışan askerin mahalleye dönük top atışları DİHA tarafından görüntülendi. Top atışları sonucu mahallede birçok evin yıkıldığı belirtilirken, Özel Reşha Anadolu Lisesi ve mahallenin elektriğini sağlayan trafo da yandı.

sur01Silopi’de su ve yiyecek sıkıntısı derinleşiyor

Silopi’de Başak, Nuh, Barbaros ve Cudi mahallelerinde tankların desteğinde başlatılan operasyonlar devam ederken, Nuh Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda yangın çıktı. Sabaha doğru ilçeden tekrar silah sesleri yükselmeye başladı. İlçede, halk su ve erzak sıkıntısı çekildiği için yasağın kaldırılmasını istiyor.

Ablukanın sürdüğü Şırnak’ın Silopi ilçesinde Başak Mahallesi’nde yaşayanların anonsla evlerinden çıkarıldığı ve harem-selamlık biçimde bir spor salonuna yerleştirildiği bildirildi.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve Silopi belediyesinde görevli bir çalışan, iki saat önce ilçede zırhlı araçlardan anons yapıldığını ve halktan evlerini en kısa zamanda terk etmelerinin istendiğini aktardı.

Güvenlik güçlerinin, “En kısa zamanda evlerinizi terk edin. Aksi takdirde olacaklardan biz sorumlu değiliz. Terör örgütü evlerinize bomba yerleştirecek” diye anons yaptığını söyleyen Encü ve belediye çalışanı, anonstan sonra en az 300 kişinin evini terk ettiğini, beyaz bayraklarla asker ve polislerin araçlarına giderek adeta teslim olduğunu anlattı.

Encü, bu uygulamanın, mahallenin rahat bir şekilde bombalanması için yapıldığını savundu.

Askeri araçlara bindirilen halk, daha sonra Silopi Kapalı Spor Salonu’na nakledildi. Başak Mahallesi halkının burada kadın ve erkekler ayrı, harem-selamlık biçimde tutulduğu belirtildi.

 

sur07Sur’da şiddetli çatışmalar devam ediyor

Sur ilçesinde, şiddetli çatışmalar devam ediyor. Silah ve patlama seslerinin duyulduğu Sur’da patlamalarla birlikte yükseldiği sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde dumanlar yükseliyor.

Sur’da 6 mahalle ve 1 caddede, 2 Aralık’ta uygulanan ve 10 Aralık’ta 17 saat ara verildikten sonra 11 Aralık günü saat 16.00’dan itibaren yeniden konulan sokağa çıkma yasağı ile birlikte başlayan çatışmalar sürüyor. Jandarma ve polis özel harekat timlerinin, tank ve zırhlı araçlarla yaptığı operasyonlar kapsamında silah ve patlama sesleri eksik olmuyor.

Hasırlı Mahallesi Yıkıkkaya Sokak üzerinde meydana gelen çatışmalarda el ve ayağına kurşun isabet eden 2 asker hafif yaralandı. Yaralı askerleri almaya giden ambulans, yoğun çatışma nedeniyle bölgeye giremedi. Güvenli bölgede bekletilen ambulanslar, çatışma durunca yaralı askerleri alıp Diyarbakır Asker Hastanesi’ne kaldırdı.

Operasyon yapılan bölgede dumanların yükselmesinin ardından çok sayıda top atışı duyulurken bölgeye çok sayıda iş makinesi de gönderildi.

Sur’daki hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılmasında polise ait zırhlı kepçeye roketatarlı saldırı düzenlendi. Saldırıda roketatar kepçenin önüne düşerek infilak etti. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, kepçede hafif hasar meydana geldiği öğrenildi.

sur03Protestolara polis saldırıları

Şırnak’ta HDP milletvekilleri öncülüğündeki grup, sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre ve Silopi İlçesi’ne doğru yürümek isteyince polis biber gazı ile saldırdı.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Van Milletvekili Lezgin Botan, Şırnak Beleye Başkanı Serhat Kadırhan, HDP, DBP öncülüğünde bir grup Cizre ile Silopi ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasağını protesto etmek için bu sabahın erken saatlerinde HDP ve DBP il binası önünde toplandı.

Toplanan grup yürüyerek Tekser Lojmanları güzergahından, çevre yoluna indi. Yürüyüş sırasında slogan atan grubun çevre yolunda yürüyüşüne polis izin vermedi. HDP’liler yürümekte ısrar edince polis, biber gazı ile saldırdı. Müdahale üzerine çok sayıda kişi yaya olarak boş arazilerden Cizre’ye doğru hareket ederken, önemli bölümü Şırnak kent merkezine döndü.

Yürüyüş nedeniyle Şırnak’ta fırın ve eczaneler dışında esnaf kepenk açmazken, öğrencilerin büyük bölümü de okula gitmedi. Şehir içi ulaşımı sağlayan araçların sürücüleri de kontak kapatırken, belediye ekipleri de çöpleri toplamadı.

Bu arada, Van ve Hakkari’de sokağa çıkma yasaklarını protesto eden esnaflar kepenk kapattı. Hakkari’de ve Çukurca İlçesi’nde nöbetçi fırın ve eczanelerin dışında açık yer olmazken, Van’da eyleme kısmen uyuldu. Polis, Hakkari’de geniş güvenlik önlemi aldı. Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde de HDP’liler bazı bölgelerde kepenk kapatan esnafı uyararak kepenklerini açmasını istedi.

Van’da DBP ve HDP’li yaklaşık 500 kişilik grubun Güneydoğu’da bazı ilçelerdeki sokağa çıkma yasaklarını protesto eyleminde, polis 18 kişiyi gözaltına aldı.

Sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla yaklaşık 500 kişi, Feki Teyran Parkı önünde toplandı. Aralarında HDP Van İl Başkanı Veysi Dilekçi’nin de bulunduğu grup, Beşyola yürümek istedi. Polis, eylemcilere cop ve gaz bombasıyla saldırdı. 18 kişi gözaltına alınırken, olaylar bir süre ara sokaklarda sürdü.