ODTÜ’de sınıf mücadelesi sürüyor

ODTÜ’de Tez Koop-İş Sendikasına üye 277 işçinin başlattığı grev 8 gündür kararlılıkla sürüyor.

ODTÜ’de sınıf mücadelesi sürüyor

ODTÜ’de Tez Koop-İş Sendikasına üye 277 işçinin başlattığı grev 8 gündür kararlılıkla sürüyor. İşçiler ODTÜ’de hayatı durdururken, yemekhane ve servisler çalışmıyor. Grev nedeniyle birçok etkinlik de iptal edildi. ODTÜ’nün her yanı grev pankartlarıyla çevrili,  grev havası tüm kampüste sürüyor.

ODTÜ işçilerinin üyesi oldukları Tez Koop-İş Sendikası ile rektörlüğü temsilen Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası’nın (Kamu-İş) arasında 150 gün süren toplusözleşme sürecinde uzlaşma sağlanamamıştı. Yoksulluk sınırı 4530 TL iken ODTÜ işçisi net 1530 TL alıyor. İşçilerin zam ve iyileştirme taleplerine işveren sendikasından olumlu bir cevap alınamadı. Zaten açlık sınırının altında olan ücretlerine işçilerin istediği zam 120-150 TL’lik gibi bir artış iken Kamu-İş’in sadakadan farksız 15 TL zam teklifi görüşmeleri kilitledi. Bunun üzerine Tez Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube üyesi işçiler, Kamu-İş önünde basın açıklamasıyla grev kararını duyurdular. Grevin resmen başladığını açıklayan Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu, “ODTÜ işçisi sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor” dedi.

ODTÜ, işçisinin yanında

4 Aralık’ta başlayan grevle birlikte rektörlük önünde çadır kuruldu, ODTÜ’de hayat durdu. ODTÜ işçisi, öğrencilerden akademisyenlerden ve ODTÜ’nün diğer emekçilerinden de destek gördü. Grev havası kampüsün her yanına yayılmış durumda. Rektörlük binası önünde toplanan işçiler, davullar eşliğinde “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” sloganlarıyla haklarını arıyorlar.

Grevle birlikte işçilerin sesi ODTÜ’de hızla yankı buldu. Öğrenciler kampüsün asıl emekçileriyle dayanışmaya, onların sorunlarını görmeye, anlamaya başlıyor. Dayanışma içinde süren grevde işçiler okul hayatını en az aksatacak şekilde davranmak için uğraşıyorlar. Yemekhane kapalı olmasına rağmen durumu uygun olmayan öğrencileri mağdur etmemek için her gün yemekhane önünde kumanya dağıtılıyor. Hakkını arayan ODTÜ işçisinin kumanya dağıtması, öğrencileri onları görmeye, hak vermeye daha da yakınlaştırdı.

Manifesto_ODTÜ_işçiler_grev_dayanışma

Tez Koop-iş’li işçilerin başlattığı grev ODTÜ’deki ilk resmi grev niteliğinde. Bugüne kadar toplusözleşme süreçlerinde grev kararı alınmamış, işçilerin hak talepleri bastırılmıştı. Bu grevle birlikte ilerici kimliğiyle öne çıkan ODTÜ, işçisine de sahip çıkıyor.

Ülkemizde işçiler açlık sınırının altındaki ücretler karşılığında çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Birilerinin çocukları milyon dolarlık gemiciklere sahipken, emeğinin karşılığından çok daha düşük ücretlere çalışan işçiler çocuklarının eğitimini bile zor karşılar durumda. Bu adaletsiz düzene dur diyecek olan ise yine yaşamın her alanında asıl işi yapan ve emeği göz ardı edilen işçiler.

ODTÜ’de de işçiler kampüs hayatının temel taşı. ODTÜ, akademisyeni ve öğrencisiyle ilerici kimliğini bu grevle birlikte bir kez daha gösteriyor, işçisinin yanında yer alıyor.

Öyle görünüyor ki, ODTÜ işçisi hakkı olanı alıncaya dek AKP yandaşı işveren sendikasıyla mücadele edecek; öğrencisiyle, akademisyeniyle, emekçisiyle omuz omuza…