Obama’ya istihbarat soruşturması: IŞİD Obama’nın başını mı yiyecek?

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki üç komisyon, Barack Obama hakkında istihbarat raporlarını IŞİD’in başarılı olması için manipüle ettiği iddiasıyla soruşturma açıyor.

Obama’ya istihbarat soruşturması: IŞİD Obama’nın başını mı yiyecek?

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki üç komisyon eş zamanlı olarak, Suriye ve Irak’tan gelen istihbarat raporlarını bilerek IŞİD’in başarılı olması için manipüle ettiği iddiasıyla Barack Obama hakkında soruşturma açıyor.

Washington Examiner gazetesinin haberine göre, soruşturmaları Silahlı Kuvvetler Komisyonu, İstihbarat Komisyonu ve Savunma Harcamaları Alt Komisyonu adına bir Demokrat ve iki Cumhuriyetçi Parti temsilcisi yürütecek.

Ortak Soruşturma Komisyonu’nun açıklamasına göre komisyon, spesifik iddiaların yanı sıra, söz konusu iddiaların ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndaki (CENTCOM) istihbarat projeleri bünyesinde herhangi bir sistem sorununu yansıtıp yansıtmadığını da araştıracak.

Temsilciler Meclisi komisyonları tarafından yürütülen soruşturmalar Obama yönetiminin ABD Merkez Komutanlığı’ndaki IŞİD’le ilgili istihbarat bilgilerinde manipülasyon yaptığı iddiasıyla bağlantılı olarak, Pentagon Teftiş Kurulu’nun soruşturmasıyla birleştiriliyor.

50 memurdan ‘ihbar’ mektubu

Eylül ayındaki bir rapora göre CENTCOM’daki 50 istihbarat memuru IŞİD’la ilgili istihbarat bilgilerinin düzeltildiğini iddia ettikleri bir mektuba imza attı.

Raporda, IŞİD’la ilgili kesin değerlendirme bilgisi veren ve ABD’nin örgüt karşısında savaşı kazandığını gösterecek şekilde bilgileri değiştirmeyen memurları, Obama yönetiminin taammüden cezalandıracağı iddia ediliyor.

İstihbarat Komisyonu Temsilcisi Jackie Speier “İstihbarat çevrelerinin son zamanlarda daha kesin bilgilere ulaştığını düşünüyorum. Ancak, sorumluluk alanında Ortadoğu olan CENTCOM henüz bilmediğimiz nedenlerle istihbarat bilgilerini yumuşatarak olduğumuzdan daha başarılıymışız gibi gösterdi.” derken yapılanın bilgileri değiştirip düzeltmek olduğunu, bunun da durumun olduğundan daha iyiymiş izlenimi yarattığını belirtti.