Obama ve Erdoğan görüşmesinden “stratejik ortaklık” çıktı

Obama ve Erdoğan arasındaki görüşmelerin satır başlarından önemli sonuçlar çıktı.

Obama ve Erdoğan görüşmesinden “stratejik ortaklık” çıktı

Erdoğan ve Obama’nın G-20 zirvesi çerçevesinde yaptığı görüşmeden “stratejik ortaklık” vurgusu çıktı. Antalya’da gerçekleşen “G-20 Liderler Zirvesinde” ikili görüşmelerini sürdüren Erdoğan, bugün ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Obama ile görüşmesi 1 saat süren Erdoğan, görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında her iki tarafın konuşmasına da “Paris katliamı ve IŞİD ile mücadele” damga vururken, “ortaklık”  teması öne çıktı. Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada “Paris katliamını kınadığını” ifade ederken, saldırının “tüm insanlığa” yapıldığını belirtti. Obama da benzer ifadeler kullanırken, Erdoğan “stratejik ortaklar olarak dayanışma duygusu içinde olduklarını” belirtti.

“Model ortak” olduklarını belirten Erdoğan’ın ardından konuşan Obama da Suriye’de yaşananlara değindi. Ortak mücadelenin altını çizen Obama, görüşmelerindeki satırbaşlarını şöyle özetledi:

“Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik. Aynı zamanda iklim değişkliği, kapsayıcı büyüme gibi konularda bahsetme fırsatı bulduk.”

Konuşulmayanlar ABD-Türkiye ilişkilerinin nereye gideceğini gösteriyor

Basın açıklaması kısa sürerken, Erdoğan’ın toplantının ardından gergin olduğu gözlemlendi.  Basın açıklamasında ortaklık vurgusuna sık sık vurgu yapılırken, özellikle Obama’nın Suriye’de barışçıl geçişe vurgu yapması dikkat çekti.  Suriye’de Esad’sız çözüm noktasına değinmeyen ikilinin, Suriye’nin geleceği noktasında yeni durumu kabullendiği yorumu yapıldı.

Görüşmelerin ardından Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin “belirli bir ayar vermeyle” devam edeceği konuşulurken, özellikle Erdoğan’ın konuşmaları “süngüsünün düşmesi” olarak yorumlandı. Havuz medyası görüşmeyle birlikte “coşarken” detayları belirtmemesi de dikkat çekti.