Obama kriz turunda: Sıra Güneydoğu Asya’da

ABD Başkanı Obama, Güneydoğu Asya’da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'ne katılıyor.

Obama kriz turunda: Sıra Güneydoğu Asya’da

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne katılmak üzere Manila’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın gündeminde, Zirve’nin ekonomi ve ticaret başlıklarına ek olarak, Güney Çin Denizi bulunuyor.

Obama, ABD’nin Filipinler’e biri araştırma gemisi, diğeri ABD sahil güvenlik botu olmak üzere, deniz güvenliği için iki savaş gemisi göndereceğini söyledi. ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Çin Denizi’ne yönelik hamleleri karşısında bölgede “güvenliği” artırmaya çalışıyor.

Manila ve Kuala Lumpur ziyaretleri sırasında Çin Halk Cumhuriyeti dışında 11 ülke ile Trans- Pasifik işbirliği planı üzerinde duran Obama, Güneydoğu Asya’da deniz güvenliği yardımı için 140 milyon ABD doları sağlamak üzere çalışma yürüteceğini söyledi.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile buluşmasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin toprak iadesi talebinin bölge istikrarı üzerindeki etkileri konusunu görüşen Obama,  gerilimi azaltmak üzere cesur adımlar atılması gerektiğini söyledi.  ABD Başkanı ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti’ne, toprak iadesi talebini ve Güney Çin Denizi’ndeki yeni girişimlerini sonlandırma çağrısı yaptı.

Güney Çin Denizi’ne ilişkin Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ise bölgenin egemenliği konusunda herhangi bir tartışmaya girmeyeceklerini ifade etti.

Vietnam ve Filipinler stratejik ortaklık konusunda anlaşma imzalarken, Japonya Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Çin Denizi’nde uluslararası hukuku ihlal ederek serbest dolaşım ve uçuşa tehdit oluşturduğunu söylemişti. Japonya ayrıca Güney Çin Denizi’ndeki insansız adalarla ilgili de Çin Halk Cumhuriyeti’yle anlaşmazlık yaşıyor.

1 Kasım tarihinde Seul’de Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Japonya liderlerinin katılımıyla Güneydoğu Asya Üçlü Zirvesi gerçekleştirilmişti. 2012 yılından bu yana ilk kez toplanan Zirve’nin gündemi 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana süren anlaşmazlıklar,  ticari anlaşmalar ve Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasıydı.