Norveç’ten rapor: IŞİD’in kaçak petrolünün çoğu Türkiye’ye gidiyor

Norveç’in sol yayın yapan gazetesi Klassekampen (Sınıf Mücadelesi), Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Rystad Energy isimli bağımsız petrol ve doğalgaz danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan gizli bir rapordaki bilgileri yayınladı.  “Terör petrolü NATO müttefikine” başlıklı habere göre raporda, IŞİD tarafından kaçırılan petrolün büyük bölümünün ucuza satışının gerçekleştiği Türkiye’ye getirildiği yazıyor. Rapor, büyük miktarlarda petrolün Suriye ve... View Article

Norveç’ten rapor: IŞİD’in kaçak petrolünün çoğu Türkiye’ye gidiyor

Norveç’in sol yayın yapan gazetesi Klassekampen (Sınıf Mücadelesi), Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Rystad Energy isimli bağımsız petrol ve doğalgaz danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan gizli bir rapordaki bilgileri yayınladı.  “Terör petrolü NATO müttefikine” başlıklı habere göre raporda, IŞİD tarafından kaçırılan petrolün büyük bölümünün ucuza satışının gerçekleştiği Türkiye’ye getirildiği yazıyor.

Rapor, büyük miktarlarda petrolün Suriye ve Irak’ta IŞİD kontrolündeki bölgelerden, kaçakçılık güzergâhları üzerinden tankerlerle Türkiye’ye getirildiğini, getirilen petrolün varil başına 25 – 45 dolar gibi çok düşük fiyatlara satıldığı bildiriliyor.

Temmuz ayına ait raporu hazırlayan Rystad Energy’nin hem kendi veri tabanını hem de bölgedeki kaynaklarını kullandığı belirtilen haberde, kaçırılan petrolün ihracatının Türkiye’deki yerleşik karaborsa piyasalarında gerçekleştirildiği ve zamanında Saddam Hüseyin’in uluslararası yaptırımları atlatmasına yardımcı olan kaçakçılarla yozlaşmış gümrük görevlilerinin IŞİD’in petrol ihracatı karşılığında nakit kazanmasına yardımcı olduğu bildiriliyor.