Niğde'deki IŞİD davası karar için ertelendi

Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde 1 polis memuru ve 1 astsubay ile gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren IŞİD üyelerinin yargılanmalarına devam edildi.

Niğde'deki IŞİD davası karar için ertelendi

Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde 1 polis memuru ve 1 astsubay ile gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi Alman vatandaşı Benyamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri’nin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu, 2’si firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar ile Reyhanlı’da 52 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili de haklarında yakalama kararı bulunan Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar, örgüte yardım etmekten suçlanan tutuksuz Türk uyruklu M.A., K.Ö., H.Y., K.Y. ve A.Y. duruşmaya gelmedi.

Mahkemeye getirilmeyen IŞİD üyelerinin SEGBİS hatlarının meşgul olması nedeniyle savunmalarının alınamadığı duruşmada Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, duruşmayı 20 Ocak 2016’ya erteleyip karara bağlayacağını söyledi.

IŞİD üyeleri duruşmaya bağlanamadı

Mahkemeye getirilmeyen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve haklarında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ile silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından yargılanan Azeri Fuad Mövsümöv’ün SEGBİS sistemiyle savunmaları alınmak istedi. IŞİD üyeleri, SEGBİS hatlarının meşgul olmasından dolayı duruşmaya bağlanamadı. Aynı cezaevinde olan ancak farklı blokta kalan Fuad Mövsümöv ile bağlantı kuruldu. Ayrıca, sanıklar için cezaevinde tercümanın da bulunmadığı belirlenerek bu durum mahkeme tutanaklarına kaydedildi.

Tutuklu sanıklar aynı salonda hazır edilsin

Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, karar vermek üzere duruşmayı 20 Ocak 2016’ya ertelerken, tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ile Azeri Fuad Mövsümöv’ün karar duruşmasından aynı SEGBİS salonunda hazır edilmeleri için cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Aileler ve avukatları sanıkların mahkemeye getirilmemesinden şikayetçi

Astsubay Adil Kozanoğlu’nun babası Duran Kozanoğlu mahkeme başkanına ‘Katilleri yakinen niye göstermiyorlar?” diye sordu. Hakim Onur Yerdelen ise babanın ısrarlı sorularına cevap vermedi. Duran Kozanoğlu, adliye çıkışında ise gazetecilere “Sanıkların buraya getirilmesini istiyoruz ama getirmiyorlar. Savcılar güvenlik açısından getirmediklerini söylüyorlar. Ne varsa artık?” dedi. Avukat Hüsnü Türker de, “Defalarca talep etmemize rağmen IŞİD militanları mahkemeye getirilmiyor. Kimse varlıklarını bilmiyor. Mahkemede yapılan bağlantılarda ne görüntüleri var ne de sesleri.” diye konuştu.

Polis Adem Çoban’ın kardeşi Ramazan Çoban ise, “Daha önceki duruşmalarda sanıkların yüzü görünüyordu; bu sefer yüzleri hiç belli değil. Ankara’daki sanıklar ile hiç bağlantı kurulmadı. 2 ay önceden belli olan duruşma günü için tercüman bulunamamış.” değerlendirmesini yaptı. Şehit polisin babası Mevlüt Çoban, “Davada durmadan hakim değişiyor. Bir an önce katillere cezalarının verilmesini istiyorum. Sanıkların buraya gelmesini ve mahkemede bulunmalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Kamyon şoförü Turan Yaşar’ın ailesinin avukatı Ali Çil de şunları söyledi: “Duruşma üçer, dörder ay erteleniyor. Bu gidişle 5 yıllık zamanaşımı dolacak. Bu dava normal gitmiyor, adil yargılanma ilkesi ihlal ediliyor. Ciddi bir yargılanmadan çok uzak. Neredeyse WhatsApp üzerinden yargılama yapılacak. SEGBİS üzerinden bağlantı kuruyorduk bağlantı da koptu bugün sanıklar kayıp.”

Uzun namlulu silahlarla saldırdılar

Saldırı, Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde 20 Mart 2014’te meydana geldi. K.Ö.’nün yönetimindeki taksi ile İstanbul ‘a gitmek üzere Hatay’dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu’nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban’ı öldürüp 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı da öldürerek kaçtı. Daha sonra yakalanan IŞİD terör örgütü üyesi saldırganlar, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.