NATO'nun yeni savaş oyunu

NATO 2002’den bu yana Avrupa’daki en büyük savaş oyununa başladı. Rusya ile tansiyonun arttığı bu dönemde gerçekleşen bu büyük tatbikatın amacının ittifakın tepki potansiyelini ölçmek olduğu bildirildi. Alman Basın Ajansı DPA, 36.000’den fazla asker ve sivilin katılması beklenen tatbikatın 130 uçak, 16 helikopter, 60 gemi ve denizaltıyla cumartesi günü başladığını bildirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg... View Article

NATO'nun yeni savaş oyunu

NATO 2002’den bu yana Avrupa’daki en büyük savaş oyununa başladı. Rusya ile tansiyonun arttığı bu dönemde gerçekleşen bu büyük tatbikatın amacının ittifakın tepki potansiyelini
ölçmek olduğu bildirildi.
Alman Basın Ajansı DPA, 36.000’den fazla asker ve sivilin katılması beklenen tatbikatın 130 uçak, 16 helikopter, 60 gemi ve denizaltıyla cumartesi günü başladığını bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tatbikatın amacının “müttefiklerin birlikte sorunsuz bir şekilde çalışabilir olduğundan emin olmak” olarak açıkladı.
NATO üyesi ülkelerin yanısıra 14 ortak ve gözlemci ülkenin de askeri manevralarda yer alması beklenildiği bildirildi.
Tatbikatın komuta subayı General Hans-Lothar Domroese amaçlanan sonucun NATO’nun yetenekli, çevik, her türlü meydan okumaya hazır olduğunu göstermek olduğunu belirtti.
Tatbikatın planlayıcılarından General Phil Jones savaş oyununun iç karışıklıklar, doğal tehlikeler ve komşu ülkenin saldırısıyla karşı karşıya olan Sorotan adı verilen hayali ülkede geçtiğini belirtti. Ayrıca tatbikatta terörizm, kimyasal savaş, siber saldırılar, kabile rekabetleri, otokratik liderler ve propaganda konularının da rol oynayacağı belirtildi.
Savaş oyununun uygulama kısmı 6 Kasım- 21 Ekim tarihleri arasında İtalya, Portekiz, İspanya, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu’nda gerçekleştirilecek.
NATO’nun Avrupa’da artan askeri tatbikatları ittifakın Ukrayna’da devam eden, Kiev’in batılı destekçilerine göre Rusya’nın müdahil olduğu krize cevabı olarak değerlendiriliyor. Ancak Moskova Ukrayna’daki krizde rol oynadığı iddialarını net bir şekilde reddediyor.
Kiev’in, çoğunlukla Rusça konuşulan Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki Rusya yanlısı protestoları susturmaya karar verdiği geçen yılın Nisan ayından bu yana bu bölgelerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. BM’nin son raporlarına göre çatışmalarda bugüne kadar 8.000 kişi hayatını kaybetti.