NATO’nun gündeminde Ukrayna, Rusya ve Suriye var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı basın toplantısında 1 ve 2 Aralık’ta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısının gündemini açıkladı.

NATO’nun gündeminde Ukrayna, Rusya ve Suriye var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı basın toplantısında 1 ve 2 Aralık’ta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısının gündeminde Ukrayna, Rusya, IŞİD ve Karadağ’ın NATO üyeliği olduğunu belirtti.

Stoltenberg konuşmasında NATO’nun Türkiye’ye desteğini sürdüreceğini söylerken, Türkiye’deki hava savunmasını güçlendireceklerini ve özel önlemlerin arttırılması konusunda çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi ve sonrasında artan Türkiye-Rusya gerilimine ilişkin olarak, Türkiye’nin hava sahasını korumasının meşru olduğunu ve NATO’nun bunu desteklediğini belirtirken iki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesi ve normalleşmesi gerektiğini, bunun da ancak Ankara ve Moskova arasında doğrudan yapılacak görüşmelerle sağlanabileceğini söyledi.

Stoltenberg, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığına ilişkin ise Rusya’nın diğer grupları değil IŞİD’i hedef alması gerektiğini söylerken “Ortak düşmanımız IŞİD. Rusya IŞİD’in olmadığı bölgeleri, diğer grupları daha fazla bombalıyor. IŞİD’e odaklanmalı” dedi.

NATO Genel Sekreteri NATO’nun Rusya karşısındaki konumlanışına dair de Rusya’nın hava, kara ve deniz kuvvetlerini son dönemlerde güçlendirdiğine dikkat çekerken, askeri varlığını da Kuzey’de, Baltık bölgesinde, Karadeniz ve Akdeniz’de arttırdığını belirtti.

NATO’nun, sınırlarında bu nedenle soğuk savaş döneminden beri en büyük tatbikatı gerçekleştirerek donanımını arttırdığını söyleyen Stoltenberg, Karadağ’ın NATO üyeliği konusunda çarşamba günü yapılacak dışişleri bakanları toplantısında görüşüleceğini bildirdi.