Mustafa Kemal anılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 77. yılında anılıyor.

Mustafa Kemal anılıyor

Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı ve 1923 Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 77. yılında anılıyor.

Mustafa Kemal Atatürk, 77 yıl önce 10 Kasım 1938’de saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yummuştu.

‘Hasta adam’ Osmanlı İmparatorluğu’nun işgali ve bölünmesine karşı halkın direnişini örgütleyen Mustafa Kemal’in tarihsel değeri ve konumu bugün daha iyi anlaşılıyor.

Büyük Ekim Devrimi’nin ortaya çıkardığı dünyada, tarih sahnesine çıkan Türkiye Cumhuriyeti, ilk ulusal kurtuluş savaşının sonucu olmamakla birlikte özellikle Ortadoğu’yu doğrudan etkilemesi nedeniyle önemli bir yere sahip.

Sevr Antlaşması’nın yırtılıp atılmasının emperyalizmin nasıl kabullenmek zorunda olduğu bir tarihsel ‘parantez’ olarak algılandığını ise Sovyetler Birliği’nin çözüldüğü 1991’den bu yana Ortadoğu’da sonu gelmeyen savaşlara bakarak anlayabiliyoruz.

Mustafa Kemal, bugün emperyalizmin ve işbirlikçilerinin kanlı çizmeleri altında ezilen Ortadoğu’da laik bir cumhuriyetin kuruluşunu sağlayarak tarihin tekerleklerini ileriye yürütmüştü. Tarihsel sınırları ve tercihleri bilinmekle birlikte bu ileriye yürüyüşün ne kadar önemli bir kazanım olduğunu biliyoruz.

Ölümünün 77. yılında Türkiye’de artık 2. Cumhuriyet’i, selefi çeteleriyle ortaklığı, imam hatipleri, Amerikan üsleri, sermayeye peşkeş çekilen limanlar ve fabrikaları ile emperyalizme teslim edilen bir ülke var.

Manifesto olarak, Türkiye’nin tarihsel yürüyüşünde daha ileriye gidilmezse geri düşüleceğini bilerek, Mustafa Kemal’i ölümünün 77. yılında saygıyla anıyoruz.