MİT Yasası'na Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, MİT Kanunu'nda yapılması istenen değişiklikleri Anayasa'ya aykırı olması nedeniyle iptal kararı aldı.

MİT Yasası'na Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, MİT Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti.

CHP’nin Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurması üzerine açılan davayı inceleyen Anayasa Mahkemesi MİT Kanunun 6. maddesinde düzenlemeyi iptal etti. Önerilen madde şu şekildeydi: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanı’nın talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir”. Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle ilgili kanunun “MİT mensupları ile MİT’te görev yapmış olanlar, MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamaz” şeklinde olan 9. maddesi de iptal edildi.

İptal hükümleri, kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Yüksek Mahkeme, Kanun’un diğer hükümlerinin iptal istemlerini ise reddetti.