Mister No bölücülük yapıyor

Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği ‘Meclis’te 5. parti’ ihtimali var mı?

Mister No bölücülük yapıyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul mitinginin ardından Ankara’ya karayoluyla dönüşünde beraberindeki gazetecilerle sohbet sırasında ‘Meclis’te 5. parti’ açıklamasına ilişkin soruya cevaben, “Mevcut partiler içinde siyasetin tıkanıklığa doğru gittiğini, o tıkanıklıkta siyaseti açmak normalleştirmek için 5. parti Meclis içinde kurulabilir anlamındadır. Geçmiş dönemde de çok örnekleri vardır. Bu 5. parti koalisyon oluşumunda kilit rol oynayabilir mutlaka” karşılığını verdi.

Güneş Motel Olayı, Aralık 1977’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Bülent Ecevit’in zayıf haldeki II. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi’nden (AP) istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmelerdir. Adını toplantıların yapıldığı İstanbul, Florya’daki Güneş Motel’den almıştır.

7 Haziran seçimleri sonrasında her teklife kapılarını kapatıp hayır demesiyle gündemden düşmeyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu sözleri medyada yoğun ilgi gördü. “Türkiye’nin geleceği ile ilgili AKP’liler ne malum belki de Recep Tayyip Erdoğan’dan vazgeçebilirler. ‘O olursa olur, olmazsa olmaz’ gibi bir kural yok, Türk siyasi hayatında kimler geldi kimler geçti.” diyen Bahçeli’nin sözleri tartışma yarattı.

Meclis’te beşinci bir parti mümkün mü?

AKP’nin temel stratejisinin MHP’ye kayan oylarını geri almak olduğu biliniyor. Bu bağlamda, AKP’lilerin özellikle son günlerde MHP’nin barajı geçemeyeceğine, MHP’li yöneticilerin bile AKP’ye oy vereceğini söylediğine dair haberler havuz medyasında eksik olmuyor. Bahçeli, elbette, temel olarak bu haberlere bir cevap veriyor.

Demokrat Türkiye Partisi (DTP), 7 Ocak 1997’de Refahyol hükümetine tepki olarak istifa eden bir grup DYP’li milletvekili tarafından kuruldu. Temmuz 1997’de Mesut Yılmaz’ın başkanlığında kurulan 55. Hükümet’te ANAP ve DSP ile beraber koalisyon ortaklarından biri oldu. 1999 seçimlerinde barajı geçemedi ve giderek ortadan kalktı.

Öte yandan, AKP’nin içerisinde tartışmaların olduğu artık saklanamıyor. Cumhurbaşkanı’nın kendisine başkanlığı getirecek bir çoğunluğu elde etmek için ülkeyi bir kez daha seçime götürmesinin imkansız olmasa da 7 Haziran sonrasında olduğundan çok daha zor olduğu tartışmasız. Dolayısıyla, ağırına gittiğini söylese de ‘Mister No’ olarak anılmak için elinden geleni yapan MHP liderinin de elinin 7 Haziran’daki kadar rahat olamayacağının görülmesi gerekiyor.

Tüm bunlar dikkate alındığında Devlet Bahçeli’nin yeni bir Güneş Motel veya Demokrat Türkiye Partisi olasılığına da dikkat çektiğini unutmamak gerekiyor. Pek olası gözükmese de AKP’nin oylarının artmadığı bir durumda AKP içinde ve tek başına iktidarı kıl payı kaçıracağı bir durumda özellikle MHP içerisinde ilginç senaryoların hayata geçmesi mümkün olabilir.