“Mimarlık ve Kent” Üzerine Bir Film Festivali

Mimarlar Odası’nın 2007 yılından bu yana düzenlediği “IX. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” bu yıl 2-9 Ekim’de gerçekleştirilecek Mimarlar Odası; kurulduğu 1954 yılından günümüze, mimarlık kültürünün gelişmesi, tarihi mirasın korunması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için yoğun bir çalışma sürdürmektedir. Bu çalışmalara yeni bir boyut kazandırmak amacı ile 2007 yılından bu yana, “IX. İstanbul Uluslararası Mimarlık... View Article

“Mimarlık ve Kent” Üzerine Bir Film Festivali

Mimarlar Odası’nın 2007 yılından bu yana düzenlediği “IX. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” bu yıl 2-9 Ekim’de gerçekleştirilecek

Mimarlar Odası; kurulduğu 1954 yılından günümüze, mimarlık kültürünün gelişmesi, tarihi mirasın korunması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için yoğun bir çalışma sürdürmektedir. Bu çalışmalara yeni bir boyut kazandırmak amacı ile 2007 yılından bu yana, “IX. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” adı altında bir organizasyon düzenliyor.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan etkinlik, 2-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Etkinliğe, başta mimarlar olmak üzere, bu alana ilgi duyan her kesimin aktif olarak katılımının sağlanması hedefleniyor.

Festival; “mimarlık ve kent” odağında üretilmiş filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlıyor. Ayrıca konuyla ilgili mimar, yönetmen ve uzmanların etkinlik kapsamında İstanbul’da buluşmalarına ortam hazırlayarak ülkemizi ve mimarlık ortamımızı geniş kesimlere tanıtmayı öngörüyor.

Festival kapsamında, belgesel ve canlandırma türündeki filmlere yer veriliyor. Yurtiçinden ve yurtdışından yarışmaya katılarak ön elemeyi geçmiş olan filmler, seyirci ile buluşturulacak ve bu filmler arasında bir yarışma gerçekleştirilecek. Ayrıca konuyla ilgili olarak, katılımcılar arasında düşünce alışverişlerinin sağlanabilmesi için çeşitli söyleşi ve etkinlikler de düzenlenecek.

Festivalin konuğu Rax Rinnekangas

Bu yıl Finli Yönetmen Rax Rinnekangas, festivalin konuğu olacak. Festivalde, yönetmenin “The Films Five Master Houses of The World” projesi kapsamında şu filmleri yer alıyor:

1-The Melnikov House (Konstantin Melnikov) / Moskova, Rusya / 1927–29.

2-Villa Mairea (Alvar Aalto) / Noormarkku, Finlandiya / 1938.

3-Casa Estudio (Luis Barragán) / Mexico City, Meksika / 1948.

4-Le Cabanon (Le Corbusier) (E-1027 House; Eileen Gray) / Roquebrune Cap Martin, Fransa / 1952, 1926 – 29.

5-The Koshino House (Tadao Ando) / Ashiya, Hyogo, Japonya / 1979-81, 1983-84.

Ayrıca, yönetmenin uzun metrajlı son filmi olan “Theo’s House” da gösterilecek.

Festivale katılan ülkeler

Bu yıl yarışma bölümü için; ABD, Almanya, Estonya, Fransa, Hollanda, İspanya, İran, İtalya, Kanada, Kuzey İrlanda, Türkiye ve Venezuela olmak üzere toplam 12 ülkeden katılan filmler gösterilecek.

Yarışmanın seçici kurulu; Hilmi Etikan, Behiç Ak, Fikret Terzi, Süheyla Acar, Zeynep Ünal, Ayşe Ak, Esin Köymen ve İsmail Doğanyılmaz’dan oluşuyor. Ödül alan filmler 9 Ekim 2015 Cuma günü, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılacak ödül töreninde açıklanacak.

Bu yıl gösterime alınan filmler ise şunlar:

Lamekan: Metalaşan Kentin Çöküşü – Yönetmen İmre Azem –2015– Türkiye

Komşu Komşu! Huuu! – Yönetmen Bingöl Elmas –2014 – Türkiye

Grafstract: The Bronx Street Art Renaissance – Yönetmen Dan Perez – 2014 – ABD

Kırmızı Işık – Fransa Çok Güzel – Yönetmen Yasemin Akıncı – 2014 – Türkiye

Ax û Av – Kerpiçten Hayaller – Yönetmen Yasemin Akıncı – 2014 – Türkiye

Gold of Time – Yönetmen Barbara Schröder – 2015 – Fransa

Koro – Yönetmen Ahmet Bikiç – 2015 Türkiye

Hotel Humboldt, a Miracle in the Avila – Yönetmen Federico Prieto – 2013 – Venezuela

Habitat-Personel Notes – Yönetmen Emiliano Dante – 2014 – İtalya

Çekçek – Yönetmenler Can Akbulut – Harun Çavuş – 2015 – Türkiye

Concrete Love – The Böhm Family – Yönetmen Maurizius Starkle Drux – 2014 – Almanya

Meyhane, A Home for My Grandfather – Yönetmen Mehdi Shabani – 2014 – İran

910.000 – Yönetmen Erdem Türkavcı – 2015 – Türkiye

The Hands – Yönetmen Miguel G. Morales – 2015 – İspanya

Leviathan’la Yaşamak – Yönetmen Şirin Bahar Demirel – 2013 – Türkiye

Su Bedevileri – Yönetmen Ömer Güneş – 2014 – Türkiye

Öteki Kasaba – Yönetmen Nefin Dinç – 2011 – Türkiye

Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi – Yönetmen Kazım Kızıl – 2015 – Türkiye

Han – Yönetmen Çağrı İşbilir – 2015 – Türkiye

Mülksüzler – Yönetmen Zafer Yorgancı – 2014 – Türkiye

% 12.29 – Yönetmen Oktay Altunnar – 2014 – Türkiye

Gösterim Mekanları

Film gösterimleri, İstanbul’un beş farklı noktasında gerçekleşecek:  TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi (Karaköy),Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (Kadıköy),    Galata Derneği (Beyoğlu), TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği (Bakırköy), TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Anadolu II Büyükkent Bölge Temsilciliği (Kartal)

Festivalle ilgili ayrıntılara http://www.mimarist.org/kurumsal-etkinlikler/ix-istanbul-uluslararasi-mimarlik-ve-kent-filmleri-festivali.html adresinden ulaşılabilir.