Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yılbaşı fetvası

İstanbul'dan sonra Zonguldak'ta da Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 'yılbaşı fetvası' geldi.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yılbaşı fetvası

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazıyla, çocukların ve gençlerin kendi kültür ve değerlerine yabancılaşıp, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine yol açtığı gerekçe gösterilerek okullarda yılbaşı etkinliği düzenlenmemesi istendi.

Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okullara benzer bir yazı göndermişti.

28 Aralık tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir imzasıyla tüm okullara gönderilen ‘Yılbaşı Etkinliği Düzenlenmemesi’ konulu yazıda, Yılbaşı kutlamalarının hristiyan batı kültürünün bir geleneği olduğu belirtildi. Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Milli kültürümüzle, milli ve dini değerlerimizle hiç bir ilgisi olmayan yılbaşı kutlamaları çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Ayrıca Türk milli eğitiminin temel amaç ve hedefleri ile de bağdaşmamaktadır. Yukarıda açıklanan gerekçeler nedeniyle, okullarımızda yılbaşı kutlaması, yeni yıl eğlencesi ve bu amaca hizmet edecek hiç bir etkinlik yapılmaması, velilerimizden ve öğrencilerimizden kutlama amacıyla her hangi bir talepte bulunulmaması, yeni yıl kutlamalarını çağrıştıracak süsleme ve semboller kullanılmaması, özellikle bu amaca yönelik eğitim öğretimin aksatılmaması, ortaokul ve liselerde öğrencilerimizin, yılbaşı kutlamanın milli ve dini bakımından sakıncaları ile ilgili bilgilendirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.”

Dinselleşme sürecinin itirafı

Eğitim- Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, okul müdürlüklerine gönderilen yazıyla yılbaşı kutlamalarının yasaklandığını belirterek tepki göstererek, şu açıklamada bulundu: “Yılbaşı olayı sadece bir takvim olayıdır ve yeni bir yıla girmenin hiçbir dini özelliği yoktur. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yılbaşını doğrudan hristiyanlık ile bağdaştırması eğitimde yaşanan dinselleşme sürecinin bizzat Milli Eğitim Bakanlığı eliyle sürdürüldüğünün itirafı niteliğindedir.”

Benzer bir yazı 29 Aralık’ta İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da okullara gönderildi. “Dikkat Edilecek Hususlar” başlığını taşıyan bir yazıda, yılbaşını ‘değer yargılarımızdan uzak’ olarak niteleyerek, okullarda yapılacak tüm etkinlik ve kutlamaları yasakladığı duyuruldu.