Metal patronlarının yalanları dökülüyor

Bursa’da Mayıs ayında başlayan ve diğer illere sıçrayan metal direnişi sırasında metal patronlarının “zarar ederiz” yakarışlarının boşa düştüğü ortaya çıktı.

Metal patronlarının yalanları dökülüyor

Bursa’da Mayıs ayında başlayan ve diğer illere sıçrayan metal direnişi sırasında metal patronlarının “zarar ederiz” yakarışlarının boşa düştüğü ortaya çıktı. Ana metal sanayinde kârlarını açıklayan sektörün önde gelen temsilcilerinin performanslarının düşürmediği ortaya çıkarken, özellikle Bursa’da işlerinin “iyiye gittiği” gözlemlendi.

Sanayi verilerinin mevsimsel ve takvim etkisinden arındırıldıktan sonra Ağustos ayında pozitif ivme göstermesi, gözleri sanayi havzalarına çevirdi. Sanayi havzalarında üretimin Ağustos ayında canlandığı gözlemlenirken, özellikle Bursa’da enerji tüketimlerinin son 8 ayda artış gösterdiği gözlemlendi. Bursa’da enerji tüketimleri son 8 ayda yüzde 10 civarında büyürken, özellikle yeni organize sanayi bölgelerinin bu artışta önemli katkısının olduğu ortaya çıktı.

Metal patronları için işler tıkırında

Otomotiv sanayi ve yan sanayinde artışın verilerin üzerinde gerçekleştiği ortaya çıkarken, Delphi, Karsan, Renault gibi büyük otomotiv fabrikalarında üretimin artış gösterdiği ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu firmaların satışlarının da artış gösterdiği tespit edilirken, sanayicinin “pazar bulma sorununun olmadığı” ortaya çıkmış oldu.

Bursa’daki bu verilerle birlikte, diğer otomotiv firmalarında yılın üçüncü çeyreğinde ciddi bir net kâr artışı olduğu gözlemlendi. Ford Otosan’ın Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)’na yaptığı bildirime göre firma 3 ayda 151 milyon TL net kâr elde etti. Böylece firmanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artış gösterdiği ortaya çıktı.

İşçiler belirsizlik durumundan rahatsız

Metal patronları için işler “tıkırında” giderken, işçiler için benzer bir durum söz konusu değil. Geçtiğimiz Mayıs ayında metal sektöründe ortaya çıkan eylemlilik dalgası patronlar tarafından kırılmamış ve birçok fabrikada direniş kazanımla sona ermişti.

Öte yandan bugüne değin birçok fabrikada metal patronları kazanımın izlerini silmek için atağa geçerken, yüzlerce metal işçisi bu dönemde işsiz kaldı. Son haftalarda İzmir’de yoğunlaşan metal işçilerinin eylemliliklerinin,  metal sektöründe durumun işçiler açısından işlerin içler açısı olduğunu ortaya seriyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’in Şube Kongrelerinde de gözlemlendiği üzere metal işçilerinin durumundan rahatsızlığının sürdüğü ortaya çıkarken, metal  işçisi kazanımlarının önünün açılmasını bekliyor.