Meksika kaybolan 43 öğrenci için yeniden soruşturma başlattı.

Meksika'da geçen yıl polis tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolan 43 öğrenciyle ilgili soruşturmanın tekrar açılmasına karar verildi.

Meksika kaybolan 43 öğrenci için yeniden soruşturma başlattı.

Ne olmuştu ?

26 Eylül 2014’te ülkenin Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentinde öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto etmek isteyen öğrencilere polis saldırmış ve öğrencileri taşıyan araca polisin ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmişti. Olayların ardından kaybolan öğrenciler, son kez polis tarafından gözaltına alınırken görülmüştü.

Meksika’da geçen yıl polis tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolan 43 öğrenciyle ilgili soruşturmanın tekrar açılmasına karar verildi. Meksikalı yetkililer, Amerika İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından atanan uzmanların konuyla ilgili raporunu kabul ettiklerini ancak bağımsız uzmanlar grubunun orduyu doğrudan sorguya çekmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Soruşturmayı, Meksika hükümeti ile Meksika Federal Başsavcılık Dairesi’nden İnsan Hakları Savcısı Vekili Eber Betanzos’un üstleneceği bildirildi.

Hükümet, öğrencilerin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra uyuşturucu karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini çöp alanında yaktığını açıklamıştı. IACHR tarafından atanan uluslararası uzmanlar ise insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte yakılamayacağını işaret ederek, hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğuna dikkati çekmişti.

1 yıl boyunca 43 kayıp öğrenci için bir çok protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise eylemcileri “istikrarı bozmaya çalışmakla” suçladı.